Αρχική / Επικαιρότητα / Η ιταλική δικαιοσύνη εξετάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας

Η ιταλική δικαιοσύνη εξετάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας

Η ιταλική δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του πρώην Υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Την είδηση μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RΑΙ, προσθέτοντας ότι η έρευνα διενεργείται στο Μπέργκαμο και αφορά, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, τον πρόεδρο του Ανώτατου Ιδρύματος Υγείας Σίλβιο Μπρουζαφέρο και τον πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι.

Η υπόθεση σχετίζεται με τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή Μπέργκαμο. Η ιταλική δικαιοσύνη θα εξετάσει αν προκλήθηκε επιδημία εξ αμελείας, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και αν υπήρξε άρνηση λήψης αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Stampa, στην ευρύτερη περιοχή του Μπέργκαμο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 6.000 περισσότεροι θάνατοι, σε σχέση με τον μέσο όρο προηγούμενων ετών εξαιτίας της COVID-19.

Μένει να φανεί αν η έρευνα θα οδηγήσει σε παραπομπές σε δίκη ή αν θα μπει στο αρχείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε και ο πρώην Yπουργός Υγείας Σπεράντσα δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι έλαβαν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Εμπορική απόφαση η απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca

Η εταιρεία Astra  Zeneca ανακοίνωσε την απόσυρση του εμβολίου της έναντι της λοίμωξης από τον …