Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Εξήρε PHILOS και κατοίκους ο Ξανθός, μιλώντας στη Μυτιλήνη για την προσφυγική κρίση

Εξήρε PHILOS και κατοίκους ο Ξανθός, μιλώντας στη Μυτιλήνη για την προσφυγική κρίση

Κατά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εφαρμογή του προγράμματος PHILOS, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της κοινωνίας του νησιού στη διαχείριση της μαζικής έλευσης προσφύγων, καθώς και του ίδιου του προγράμματος στην αποτροπή ξεσπάσματος κρίσης στη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε:

«Η κοινωνία της Λέσβου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιοπρεπή διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Με τη συνδρομή πολλών εθελοντών και οργανώσεων στην αρχική δύσκολη φάση, αλλά και με την αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής παρουσίας στη συνέχεια (σήμερα υπηρετούν στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ 61 υγειονομικοί στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης), καταφέραμε να μη μετατραπεί το προσφυγικό σε μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Βελτιώθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα στα camps και η υγειονομική στήριξη που παρέχει το νοσοκομείο σε αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι λόγω συνθηκών διαβίωσης έχουν επιπλέον ανάγκες τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική φροντίδα.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Το πρόγραμμα PHILOS έχει παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και έχει γίνει η προετοιμασία για τη συνέχιση της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού μέσω μόνιμων προγραμμάτων (από το εθνικό ΠΔΕ) μεγαλύτερης διάρκειας και ύψους χρηματοδότησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.»

Check Also

Γεωργιάδης: «Σε δύο μέρες τα επίσημα αποτελέσματα της προκήρυξης για αναισθησιολόγους»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα που …