Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Εκσυγχρονισμός και καινοτομία: Παντού και για όλους

Εκσυγχρονισμός και καινοτομία: Παντού και για όλους

Η ημερομηνία των εκλογών έκλεισε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πολλά. Από υποσχέσεις και δεσμεύσεις, μέχρι λαϊκισμούς και κινήσεις απελπισίας. Ήδη από την ανεπίσημη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε κάποιους μήνες πριν φάνηκε ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων θα είναι σκληρό. Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Μέχρι την 21η Μάϊου θα δούμε τόσα κι άλλα τόσα.

Ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους “κρυφές δημοσκοπήσεις”, ήδη αναζητούνται εναγωνίως σκάνδαλα και ιστορίες για δράκους που θα πλήξουν όσο γίνεται τον αντίπαλο και, ήδη ο πολιτικός λόγος έχει ξεφύγει από την ουσία των πραγμάτων. Και εκεί θα πρέπει να προσανατολιστεί η κυβέρνηση, ώστε να κάνει τη διαφορά: στην ουσία των πραγμάτων.

Στην κορυφή της ατζέντας πρέπει να βρεθεί η επένδυση στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στον τουρισμό στη λειτουργία του κράτους. Η επένδυση αυτή θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα μετατρέψει το brain drain σε brain gain και θα δώσει στους πολίτες την δυνατότητα να ζήσουν σε μία σύγχρονη χώρα.

Από πού πηγάζουν όλα τα κακά; Από την προσήλωσή μας στο “παλιό”, το “αναχρονιστικό”, στο “βαθύ”. Ε αυτό πρέπει να αλλάξει. Εκσυγχρονισμός και καινοτομία παντού και για όλους. Άλλωστε, οι έρευνες έδειξαν πως πολλά από τα “μεγάλα μυαλά” της χώρας που μετανάστευσαν, δεν το έκαναν μόνο για να βρουν καλύτερους μισθούς. Αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής, πιο σύγχρονες αντιλήψεις, αξιοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να δούμε μπροστά και να αλλάξουμε στάση σε πολλά θέματα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία στην παιδεία θα φέρει ποιοτική εκπαίδευση και ουσιαστική προετοιμασία των παιδιών για το μέλλον. Στην οικονομία θα φέρει το επιχειρείν του μέλλοντος με νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές που ούτε καν φανταζόμαστε. Στην υγεία θα φέρει ελπίδα στους ασθενείς, καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτό είναι το μέλλον μας και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο πολιτικός λόγος. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να όλα να σχεδιαστούν προσεχτικά, να κοστολογηθούν και να “πάρουν μπρος”. Έχουμε κουραστεί από τα ανούσια μικροπολιτικά παιχνίδια. Έχουμε ανάγκη από σχέδιο και στρατηγική. Έχουμε ανάγκη ένα καινοτόμο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

PhARMA Innovation Forum Greece: Το ανεκτίμητο αποτύπωμα της καινοτομίας στην Ελλάδα

Το ανεκτίμητο αποτύπωμα της καινοτομίας για τους ασθενείς, την οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα …