Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Εθνικό Σύστημα Υγείας Αγγλίας: Ευρωπαϊκή πρωτιά με πρωτοποριακή θεραπεία κατά του καρκίνου

Εθνικό Σύστημα Υγείας Αγγλίας: Ευρωπαϊκή πρωτιά με πρωτοποριακή θεραπεία κατά του καρκίνου

7.000 περισσότεροι καρκινοπαθείς τον χρόνο επιβιώνουν στην Αγγλία, σε σχέση με τρία χρόνια πριν! 

Για πρώτη φορά, ασφαλισμένοι ενήλικες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία CAR-T, μετά από συμφωνία που έκλεισε τον προηγούμενο μήνα το ΕΣΥ (NHS) της Αγγλίας, με σκοπό να προσφέρει σε παιδιά και νεαρά άτομα με σπάνια μορφή λευχαιμίας πρόσβαση στη θεραπεία CAR-T.

Η θεραπεία CAR-T – Axicabtagene ciloleucel (γνωστή επίσης ως Yescarta) προσφέρει νέες ελπίδες σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα. Η θεραπεία προγραμματίζει εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς, στοχεύοντας έτσι τον καρκίνο. Οι θεραπείες με CAR-T κύτταρα αποτελούν την αρχή μιας νέας εποχής στην Εξατομικευμένη Ιατρική και είναι πλέον μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του NHS.

«Χάρη στις επενδύσεις σε πρωτοποριακές τεχνικές όπως η CAR-T, το NHS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας μια σειρά από εξατομικευμένες θεραπείες που σχεδιάζονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η CAR-T θεραπεία αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για ασθενείς με λέμφωμα και λευχαιμία, και οι ασθενείς του NHS θα είναι πλέον μεταξύ των πρώτων που θα επωφεληθούν από αυτήν τη θεραπεία.

Το NHS διαθέτει κορυφαίους ιατρούς, ερευνητές και επιστήμονες, και η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί απόδειξη ότι το εθνικό μας σύστημα είναι ανοιχτό σε εποικοδομητικές και ευέλικτες συνεργίες με τη βιομηχανία, με στόχο την προσφορά καινοτόμων λύσεων στους ασφαλισμένους ασθενείς με τρόπο που δεν επιβαρύνει τους Βρετανούς φορολογούμενους», δήλωσε ο Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος του NHS Αγγλίας.

Η Axicabtagene ciloleucel έχει λάβει έγκριση για θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) και πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου από Β-κύτταρα (PMBCL), έπειτα από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικώς χορηγούμενης αγωγής. Οι μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία δυνητικά έχει αποτέλεσμα στο 40% των ασθενών.

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για ασθενείς με λέμφωμα, οι οποίοι δοκίμασαν όλες τις θεραπευτικές επιλογές χωρίς αποτέλεσμα και έχουν πλέον μόνο λίγους μήνες ζωής. Είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτήν την συμφωνία μετά από στενή συνεργασία με το NHS Αγγλίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE)… Η ταχύτητα με την οποία φτάσαμε σε αυτήν την απόφαση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι εταιρείες έρευνας στον τομέα των θετικών επιστημών και το NHS προς όφελος των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε η Hilary Hutton-Squire, γενική διευθύντρια της Gilead Sciences για το ΗΒ και την Ιρλανδία.

«Οι θεραπείες CART είναι πολλά υποσχόμενες για ασθενείς με λέμφωμα που δεν διαθέτουν άλλη ελπίδα για θεραπεία… Το πιθανότερο είναι ότι αρχίζουμε μόλις να βλέπουμε τα οφέλη της θεραπείας CART. Οι θεραπείες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και θα γίνουν πιο αποτελεσματικές την επόμενη δεκαετία, ενώ θα επωφεληθούν και ασθενείς με άλλους τύπους καρκίνου», σημείωσε ο Δρ. Alasdair Rankin, Διευθυντής Έρευνας και Βιωματικής Εμπειρίας της Bloodwise.

Έως 200 ασθενείς ετησίως θα λάβουν τη θεραπεία ως αποτέλεσμα της εμπιστευτικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε και έκλεισε το NHS Αγγλίας με την Gilead Sciences.

Η θεραπεία θα κόστιζε σχεδόν 300.000 λίρες Αγγλίας ανά ασθενή βάσει του καταλόγου τιμών, αλλά η εμπορική συμφωνία της εταιρείας με το NHS Αγγλίας έδωσε τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο NICE να εγκρίνει την ένταξή της στο Ταμείο Φαρμάκων κατά του Καρκίνου του NHS Αγγλίας (Cancer Drugs Fund).

Η διαδικασία παραγωγής της θεραπείας αυτής είναι πολύπλοκη, ενώ η ίδια η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παρενέργειες. Η θεραπεία αναπτύσσεται με χρήση των T λεμφοκυττάρων του ίδιου του ασθενή (τύπος λευκών κυττάρων) που στη συνέχεια τροποποιούνται γενετικά σε εργαστήριο, ώστε να δημιουργηθεί ειδική πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται «χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου» (chimeric antigen receptor – CAR). Όταν, εν συνεχεία, η θεραπεία χορηγείται στον ασθενή, ο υποδοχέας αυτός επιτρέπει στα τροποποιημένα κύτταρα T να προσαρτηθούν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι την απομάκρυνση του καρκίνου από το σώμα.

Η προετοιμασία από πλευράς NHS έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η θεραπεία CAR-T θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες. Η πρώτη ομάδα νοσοκομείων του NHS που προετοιμάζονται να προσφέρουν τη θεραπεία αυτή αποτελείται από μονάδες στις πόλεις Μπέρμινγχαμ, Μπρίστολ, Λονδίνο, Μάντσεστερ και Νιούκασλ.

Τα επίπεδα επιβίωσης με καρκίνο στην Αγγλία βρίσκονται σήμερα σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, με 7.000 περισσότερους ασθενείς να επιβιώνουν με καρκίνο, σε σχέση με πριν τρία χρόνια, και το NHS έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τελευταίας τεχνολογίας σε μια νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης.

Έως τώρα, η θεραπεία CAR-T ήταν διαθέσιμη μόνο σε ασθενείς στην Ευρώπη, στο πλαίσιο κλινικών μελετών.

Πηγή: https://www.england.nhs.uk/2018/10/nhs-england-strikes-deal-for-ground-breaking-cancer-treatment-in-a-new-european-first/

Check Also

Εμφυτεύματα στήθους: Σε ποιο βαθμό σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν …