Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Είναι δίκαιη η πανδημία;

Είναι δίκαιη η πανδημία;

Ξεκίνησαν οι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες και “φούντωσε” ξανά η συζήτηση περί άδικων μέτρων και ρατσισμού, λες και η πανδημία αυτά τα δύο σχεδόν χρόνια μας έδειξε ένα δίκαιο πρόσωπο. Καμία δικαιοσύνη από την πλευρά της. “Χτυπάει” αλύπητα όλους: ηλικιωμένους, ευπαθείς, νέους, εγκύους, παιδιά.

Με τα απανωτά lockdowns έπληξε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σπίτια και οικογένειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς διακρίσεις. Χωρίς κανένα “αίσθημα δικαιοσύνης”. Η πανδημία είναι άδικη και πρέπει να την πολεμήσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Ακόμη και αν χρειαστεί να περιορίσουμε τις ελευθερίες κάποιων συμπολιτών μας, που επέλεξαν να μην συμμετέχουν σε αυτή τη μαζική προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της πανδημίας μέσω των εμβολίων.

Η Κύπρος, για παράδειγμα, έχει σε εφαρμογή τα νέα αυτά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες και, μάλιστα, χωρίς τις εξαιρέσεις των φαρμακείων και των σουπερμάρκετ. Ο στόχος αυτών των περιορισμών δεν είναι να εκδικηθεί κάποιος τους ανεμβολίαστους, αλλά να τους προστατέψει, καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις τους.

Αυτό είναι εμφανές και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Μίνα Γκάγκα για τις νοσηλείες στις τρεις Υγειονομικές Περιφέρειες που βρίσκονται στο κόκκινο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών σε ΜΕΘ, σε κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, αλλά και σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Ναι, υπάρχουν και εμβολιασμένοι, γιατί κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν, να νοσήσουν, να κινδυνέψουν. Η διασπορά του ιού είναι μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο υψηλό και η τρίτη δόση αναγκαία για να ενισχυθεί η προστασία τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι σαφώς μικρότερος.

Συμπολίτες μας 39 και 27 χρονών κατέληξαν πρόσφατα. Έχουμε εγκύους και διασωληνωμένες που έχασαν τη ζωή τους. Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε λοιπόν;

Η μόνη “αδικία” είναι ότι αργήσαμε να λάβουμε τα μέτρα αυτά. Θα έπρεπε χωρίς δισταγμό να τεθούν αυστηροί περιορισμοί από τα πρώτα σημάδια του τέταρτου κύματος, για να προλάβουμε τα χειρότερα. Ακόμη και τώρα, όμως, τα μέτρα αυτά είναι σωστά και επιβεβλημένα, αλλά για να φέρουν αποτέλεσμα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να τιμωρούνται παραδειγματικά οι παραβάτες και να εκριζωθούν άμεσα σκέψεις τύπου “έλα μωρέ, ποιος θα μας ελέγξει”.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο της πανδημίας αποφάσισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με …