Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αυθεντική αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Παβία

Αυθεντική αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Παβία

Περηφάνια, χαρά και συγκίνηση επικράτησαν κατά την ειδική τελετή αναπαράστασης του “αυθεντικού” όρκου του Ιπποκράτη στο θέατρο Φρασκίνι του Πανεπιστημίου της Παβία, τελετής που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και του Προέδρου κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής.

Ενενήντα τρεις νέοι και νέες ιατροί, που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία παρέλαβαν μαζί με το πτυχίο τους τον πάπυρο με τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής στα αρχαία ελληνικά μετά την τελετή απόδοσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη, που αναπαρέστησαν ντυμένοι και ντυμένες στις αυθεντικές στολές με τις οποίες αποδίδεται ο όρκος στο Ασκληπιείο της Κω. Ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος συμμετέχει στις επίσημες τελετές του Ασκληπιείου, αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη στην τελετή της Παβίας, ενώ οκτώ νεαρές φοιτήτριες και μαθήτριες ντύθηκαν ιέρειες με άμφια για το δρώμενο της αυθεντικής αναβίωσης του όρκου του Ιπποκράτη.

Ο θεσμός της αναβίωσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και αφορά στην ορκωμοσία αριστευσάντων και αποφοίτων φοιτητών Ιατρικής των πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά και ιατρικών συλλόγων διεθνώς, στο Ασκληπιείο της Κω, όπως και σε Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της ανάδειξης της οικουμενικότητας της Ιπποκράτειας ιατρικής επιστήμης και ιατρικής σκέψης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Παβία, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Δρ. Γιώργος Πατούλης και ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, κ. Μάρκο Μπενάτσο, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πάντος, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Κουσκούκης και ο Γενικός γραμματέας κ. Αντώνιος Πολυδώρου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη για το πανεπιστήμιο της Παβίας, μιας πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου που επεκτείνεται συμβολικά στις Ιατρικές σχολές της Ευρώπης και του εξωτερικού.

Έγινε, επίσης, η συμβολική δεντροφύτευση και τοποθετήθηκε ο πλάτανος του Ιπποκράτη στο Βοτανικό κήπο της Παβίας, όπως πραγματοποιείται στις Ιατρικές Σχολές με τις οποίες διασυνδέεται το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, ως ένδειξη της μεταλαμπάδευσης της γνώσης του πατέρα της δυτικής Ιατρικής.

Ο Πρόεδρος ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Γιώργος Πατούλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, τόνισε την αξία της Ηθικής της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, την οποία μοναδικά αποτυπώνει, όπως είπε, διάμεσου των αιώνων ο όρκος του Ιπποκράτη: «Παρότι μεσολάβησαν τόσοι αιώνες από την καθιέρωσή του, ο Όρκος του Ιπποκράτη συνεχίζει να αποτελεί τον τελειότερο και τον πληρέστερο κώδικα άσκησης της ιατρικής επιστήμης, που αναδεικνύει την ενσυναίσθηση, το ήθος και την αγάπη για τον άνθρωπο, παράλληλα με την δια βίου εκπαίδευση και τελειοποίηση της γνώσης και της Ιατρικής πρακτικής». Τόνισε, επίσης, προς τους νέους γιατρούς ότι «δημιουργήσαμε το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών για να ενώσουμε την ιατρική κοινότητα, και σήμερα γίνεστε κρίκος της αλυσίδας αυτής, που ενώνει κράτη, πόλεις και ιατρικές σχολές».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε ότι ο Ιπποκράτης αντιμετώπισε την πρώτη επιδημία της αρχαιότητας, τον λοιμό της Αθήνας, και περιέγραψε με ακρίβεια την έννοια της επιδημίας στην Ιστορία της Δυτικής Ιατρικής, όπως σύγχρονοι κορυφαίοι επιστήμονες σήμερα στις ομιλίες και δημοσιεύσεις του αναδεικνύουν. Εξέφρασε, δε, βαθύ επιστημονικό σεβασμό στους συνάδελφους Ιταλούς ιατρούς της Λομβαρδίας, που έδωσαν σκληρή μάχη για την σωτηρία της ζωής από την αρχή της σύγχρονης πανδημίας. Τέλος, προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας, κ. Κλαούντιο Λισσι, την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Παβία, και τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία, κ. Μάρκο Μπενάτσο, για την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω στις 22 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της τελετής, οι αποφοιτήσαντες νέοι γιατροί, καθώς και οι Έλληνες γιατροί της Παβία, παρέλαβαν πάπυρο με τον όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών κ Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε: «Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε σήμερα, η ελληνική αντιπροσωπεία από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών στο Πανεπιστήμιο της Παβία, ένα από τα αρχαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και της ιατρικής για να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους φοιτητές τις αρχές του πατέρα της δυτικής Ιατρικής, Ιπποκράτη, με την ευχή οι νέοι συνάδελφοι να τηρήσουν τον όρκο που έδωσαν να υπηρετούν ανιδιοτελώς και με σεβασμό τον άνθρωπο».

Την εντυπωσιακή τελετή παρακολούθησαν ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Νικόλας Σάκκαρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας, κ. Κλαούντιο Λίσσι, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Παβίας κ. Γιώργος Μπακάγιας.

Check Also

Πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού – Ελπίδα για τις γυναίκες με καρκίνο

Σε κλίμα αισιοδοξίας, χαράς, ενθουσιασμού και ελπίδας έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας …