Αρχική / Επικαιρότητα / Ανησυχία για νέο χειμερινό κύμα της πανδημίας: Πιθανή η αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα

Ανησυχία για νέο χειμερινό κύμα της πανδημίας: Πιθανή η αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα

Ένα νέο χειμερινό πανδημικό κύμα κορονοϊού δείχνει να απειλεί το βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η εποχική γρίπη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της, ενώ αυξάνονται και οι φόβοι για νέες υπο-παραλλαγές που μπορεί να προκύψουν αυτή την περίοδο. Καθώς καταγράφεται αύξηση νοσηλειών στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ειδικοί άρχισαν να απευθύνουν ισχυρές συστάσεις στους πολίτες για πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης και χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα, τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε, ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: «Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα κατά 99% είναι ιός ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή την περίοδο, σε διαφορετικά σημεία του κόσμου, που κερδίζουν momentum».

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις παραλλαγές ή ένας συνδυασμός τους θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων – αν και, τελικά, δεν είναι τόσο σημαντικό ποια από αυτές θα φέρει το επόμενο κύμα, καθώς όλες συμπεριφέρονται παρόμοια», δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος Τομ Βενσελέερς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν.

Οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν, ακόμη και με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν λιγότερη νοσηρότητα. Κι αυτό, διότι δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί, όπως ανέφερε στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο ιός, αυτός καθαυτός, δεν τους προκαλεί πνευμονία και ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά τους αποδιοργανώνει τα συνοδά νοσήματα, όπως οποιαδήποτε άλλη ίωση τους προσβάλλει, με αποτέλεσμα τα συνοδά νοσήματα να προκαλούν το θάνατο.

Ο κ. Τζανάκης δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξηθούν και οι θάνατοι το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ, βάσει των στοιχείων των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το επιδημιολογικό φορτίο, από τα 700, τώρα έχει πάει 900 κρούσματα, που σημαίνει ότι έχουμε σε πανελλαδικό επίπεδο αυξητικές τάσεις», σημειώνει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η έξαρση αυτή, προς το παρόν, δεν δείχνει να έχει πολύ μεγάλη δυναμική.

Και παρόλο που την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν 30 θάνατοι λιγότεροι, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο κ. Τζανάκης υπενθυμίζει ότι οι σκληροί δείκτες εμφανίζονται με καθυστέρηση. Οπότε, θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες μέχρι να καταγραφεί η αύξηση των θανάτων.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν ότι οι επιστήμονες εντοπίζουν εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον, με εξέχουσα την υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Βρετανία και τη Δανία.

Check Also

Φάρμακο μπορεί να προλάβει τη νόσηση από COVID-19 σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό

Διεθνής κλινική δοκιμή εντόπισε φάρμακο που μπορεί να προλάβει τη νόσηση με συμπτωματική Covid-19 σε …