Αρχική / Επικαιρότητα / Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», με το οποίο εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βάσει των νεότερων επιστημονικών εξελίξεων, αλλά και των κοινωνικών απαιτήσεων. Στις 12:00 θα μιλήσει στη Βουλή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αφορούν στην αύξηση του ηλικιακού ορίου υποβολής μίας γυναίκας σε μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης από το 50ο στο 54ο έτος, στη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους και στην κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών αναφορικά με τη διάρκειά της, στη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε άτομο για ελεύθερη χρήση του δικού του γεννητικού υλικού χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου του, καθώς και στη δυνατότητα του δότη να αποφασίζει ο ίδιος για την ανωνυμία του.

Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών.

«Ήδη η γέννηση παιδιών από γυναίκες άνω των 50 ετών είναι γεγονός σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ελλάδα, καθώς γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες υποβλήθηκαν σε διαδικασία εξωσωματικής σε άλλες χώρες, όπου το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει, επέστρεψαν στην Ελλάδα για να γεννήσουν. Ενδεικτικά, κατά το έτος 2017 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 148 παιδιά και το έτος 2019 γεννήθηκαν 135 παιδιά από γυναίκες άνω ων 50 ετών», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νικόλαος Βραχνής, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σχολιάζοντας ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ανάγκαζε πολλά ζευγάρια να  αναζητήσουν λύσεις σε άλλες χώρες. Σημείωσε, δε, ότι λόγω της πανδημίας από τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι το 2023 ισχύει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγής άνω των 50 και μέχρι 52 ετών, και η Αρχή έχει δεχτεί περίπου 400 αιτήματα από ζευγάρια που επιθυμούσαν να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγής, κάτι που ανέδειξε την λειτουργικότητα της αύξησης του ηλικιακού ορίου για τις γυναίκες στην Ελλάδα.

Ως προς την εισαγωγή μικτού συστήματος δωρεάς γεννητικού υλικού, ώστε να εναπόκειται στον δότη ή τη δότρια γεννητικού υλικού η επιλογή της ανωνυμίας του ή μη, ή η γνωστοποίηση των στοιχείων του στο τέκνο που θα προκύψει από τη δωρεά του, ο κ. Βραχνής σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δότης μπορεί να είναι ανώνυμος, ή επώνυμος, ή να είναι επώνυμος μετά το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο δότης, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει, δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει το παιδί που γεννήθηκε από το γενετικό του υλικό, εκτός αν οι γονείς του παιδιού ή το ίδιο το παιδί το κοινοποιήσουν στο δότη. Εκτός και αν πάμε σε μια υποπερίπτωση, κατά την οποία, βάσει του νέου νόμου, επιτρέπεται σε ένα ζευγάρι να επιλέξει τον δότη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, όπως κατατέθηκαν φέτος στην Εθνική Αρχή, οι γεννήσεις με εξωσωματική αντιστοιχούν στο 6,4% του συνόλου, με τον κ. Βραχνή να τονίζει ότι «η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει στο δημογραφικό θέμα».

Check Also

Έναρξη εμβολιασμών έναντι της ευλογιάς τύπου mpox στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν»

Στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού κατά της …