Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων έναντι κορονοϊών για αντιμετώπιση σοβαρών αναπνευστικών συνδρόμων

Ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων έναντι κορονοϊών για αντιμετώπιση σοβαρών αναπνευστικών συνδρόμων

O SARS-CoV-2 δεν είναι ο πρώτος κορoνοϊός που προκαλεί σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο. Το 2003, ο πολύ συγγενικός του SARS-CoV είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθότι ξεκίνησε με μία επιδημία στην Ασία, αλλά εξαπλώθηκε και εκτός Κίνας προκαλώντας μία επιδημική έξαρση στον Καναδά. Η επιδημία ελέγχθηκε εγκαίρως, αν και κρούσματα του ιού ανιχνεύθηκαν αργότερα και τον χειμώνα του 2004 στην Κίνα.

Το 2012, ο επίσης συγγενικός κορονοϊός MERS-CoV ανιχνεύθηκε στην Σαουδική Αραβία, όπου και συνεχίζει να ενδημεί. Η πηγή της μετάδοσης είναι οι δρομάδες καμήλες, από όπου προκαλούνται κατά καιρούς μεταδώσεις στους ανθρώπους.

Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος για την έλευση νέων στελεχών κορονοϊών που θα προκαλούν σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο είναι διαρκής. Ενδυναμώνεται έτσι η ανάγκη και η λογική ανάπτυξης εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτερο ρεπερτόριο κορονοϊών. Πολυδύναμα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί για άλλα παθογόνα, για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης που στοχεύει σε διαφορετικά στελέχη και είδη του ιού της γρίπης. Άλλο παράδειγμα είναι τα εμβόλια του πνευμονιοκόκκου που στοχεύουν σε 7 αρχικά και πιο πρόσφατα σε 13 διαφορετικά στελέχη του πνευμονιοκόκκου.

Πρόσφατα, ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δικής τους τεχνικής ανάπτυξης πολυδύναμων εμβολίων για κορονοϊούς στο περιοδικό Science. Όπως σημειώνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), η λογική αυτής της τεχνικής είναι να ανασυνδυάσουν κομμάτια RNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες-στόχους των αντισωμάτων από διαφορετικούς κορονοϊούς, ώστε η ανοσολογική απόκριση που θα αναπτυχθεί μετά τον εμβολιασμό να έχει ευρύτερη γκάμα αποτελεσματικότητας. Τα πρωταρχικά πειράματα που έγιναν σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθότι δείχνουν ότι τα παραγόμενα αντισώματα έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν πολύ ευρύτερο φάσμα κορονοϊών. Οι ερευνητές αναμένουν ότι θα μπορούν να τρέξουν κλινικές μελέτες εντός του επόμενου έτους.

Με την έλευση των νέας γενιάς πολυδύναμων εμβολίων κορονοϊών δημιουργείται η προοπτική πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης μεταλλαγμένων στελεχών, αλλά και προληπτικής ανάσχεσης πανδημιών από άγνωστα μέχρι στιγμής στελέχη.

Check Also

Το 2023, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι διαθέσιμα τα ρινικά εμβόλια

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Nature, οκτώ εμβόλια που θα χορηγούνται από τη μύτη βρίσκονται …