Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ίδρυση Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Ένας νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

Ίδρυση Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Ένας νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

Την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) ανακοίνωσαν επίσημα σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου φορέα παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. Η ΕΛ.Ε.Μ.Α. έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη ύπαρξης ενός αμιγώς επιστημονικού – μη κερδοσκοπικού φορέα για το αντικείμενο του Market Access στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να συμβάλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων, αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

Στόχος της ΕΛ.Ε.Μ.Α. είναι να καθιερωθεί ως η ηγετική επιστημονική και επαγγελματική ένωση που θα αναδείξει και θα διευρύνει τον ρόλο του Market Access στον χώρο των φαρμάκων, των συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμβάλλοντας μέσω της εκπαίδευσης στη συνεχή βελτίωση και υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Market Access, και οδηγώντας στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη αγωγή.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στο παρόν στάδιο, στην ΕΛ.Ε.Μ.Α. συμμετέχουν συνολικά 38 φαρμακευτικές εταιρείες, εκ των οποίων 9 είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες 29 πολυεθνικές.

Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α., κ. Χρήστος Μαρτάκος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών πραγματοποιείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα και η αγορά του φαρμάκου την τελευταία 30ετία έχει αλλάξει σημαντικά. Η ανεπάρκεια πόρων σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες, που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερο κόστος από τις υπάρχουσες πιέζουν τα συστήματα περίθαλψης παγκοσμίως. Νέα, περισσότερο περίπλοκα συστήματα αναπτύσσονται στις χώρες και νέες επιστήμες αναδύονται. Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας που είναι υπεύθυνα για την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες – τα στελέχη του Market Access – θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και γι’ αυτό απαιτούνται νέες δεξιότητες που συνδυάζουν χαρακτηριστικά και γνώσεις από πολλές και διαφορετικές επιστήμες».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε επίσης ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM), Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, ο οποίος περιέγραψε τις εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις του Φαρμακευτικού Market Access και τόνισε τις απαιτήσεις σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη του κλάδου. Επίσης, παρουσίασε μια χαρτογράφηση των στελεχών του Φαρμακευτικού Market Access στην Ελλάδα και επισήμανε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και δυναμικού ακαδημαϊκού προγράμματος πιστοποίησης των στελεχών αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βοζίκης, μέχρι στιγμής, 183 στελέχη εργάζονται ή εργάζονταν σε τμήματα Market Access των φαρμακευτικών εταιρειών. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (97/183).

Πρόκειται για ένα δυναμικό με υψηλά προσόντα (χαρακτηριστικά, 157 από τους 183 διαθέτουν τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό, ενώ 29 εκ των 183 διαθέτουν και διδακτορικό). Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν οικονομικό background, γεγονός που εξηγεί και το φαινόμενο πολλά από τα μεταπτυχιακά τους στον τομέα αυτόν να τα πραγματοποιούν εκ των υστέρων.

Ο μέσος όρος των στελεχών αυτών στα τμήματα Market Access είναι γύρω στα 4 χρόνια, ενώ ο συνολικός τους χρόνος σε μια εταιρεία φτάνει περίπου τα 9 χρόνια. Αυτό μαρτυρά και την κινητικότητα αναφορικά με τα συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία περνούν από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν αλλάξει, κατά μέσο όρο, 2 εταιρείες.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α., κ. Παναγιώτης Παπαπέτρου, παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά το σκοπό και τους στόχους της Ένωσης, στους οποίους περιλαμβάνονται:

 • Η ανάπτυξη στελεχών Market Access μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους τομείς του Μarket Αccess/ Ηealth Policy & Health economics/ Communications σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
 • Η πιστοποίηση μελών σε συνεργασία με Ακαδημαϊκούς Φορείς.
 • Η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με τους φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική υγείας στην Ελλάδα, για την άμεση και συνεχή ενημέρωση των μελών σχετικά με τις εξελίξεις-αλλαγές του χώρου. Η συνεργασία και υποστήριξη των συλλόγων ασθενών.
 • Η δημιουργία δικτύου με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες στην Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις πολιτικές υγείας που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά.
 • Η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών των μελών μέσω επιχορηγήσεων και υποτροφιών.
 • Η συνεργασία με τους συντάκτες Υγείας, για την προβολή όλων των παραπάνω όπου αυτό είναι εφικτό.

Το Οργανωτικό Μοντέλο της ΕΛ.Ε.Μ.Α θα βασίζεται στην διατμηματική συνεργασία των ομάδων έργου, δημιουργώντας αξία σε όλα τα μέλη της Ένωσης. Το μοντέλο αυτό θα αναπτύσσεται σε 4 Βασικούς Πυλώνες Λειτουργίας, για τους οποίους έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, κ. Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου.

Οι πυλώνες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 1. Επιστημονικός/Εκπαιδευτικός, με αντικείμενο τη συνεχή εκπαίδευση των Μελών στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: Πολιτική Υγείας και Φαρμακευτική Πολιτική, Regulatory, Τιμολόγηση και Αποζημίωση, Rebate & Clawback, Key Account Management.
 2. Επικοινωνίας/Εκδηλώσεων, με στόχο τη γνωστοποίηση των δράσεων και την οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ένωσης.
 3. Social media/Περιοδικού, που θα διαχειριστεί τη δημιουργία της ιστοσελίδας και την παρουσία της Ένωσης στα social media με στόχο την έγκυρη και άμεση ενημέρωση των Μελών της.
 4. Δεοντολογίας, με αρμοδιότητα τον καθορισμό και την τήρηση των αρχών για την ορθή λειτουργία της Ένωσης.

Κλείνοντας, παρουσιάστηκε το προγραμματισμένο Πλάνο Δράσεων της ΕΛ.Ε.Μ.Α. για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Διεξαγωγή Ημερίδας ‘’Market Access for non-Market Access’’ (Μάρτιος/Απρίλιος 2023)
 • Δημιουργία ιστοσελίδας ΕΛ.Ε.Μ.Α. (1ο Εξάμηνο 2023)
 • Market Access Networking με Φορείς-Συλλόγους Ασθενών και Ακαδημαϊκή Κοινότητα (Ιούλιος 2023)
 • Διεξαγωγή ‘’Εργαστηρίου’’ Market Access (Οκτώβριος 2023).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛ.Ε.Μ.Α.:

Check Also

8ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» στις διαδικασίες ελέγχου και φροντίδας του καρκίνου

«Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καρκίνου είναι αναγκαία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το …