Η συζήτηση για τις ευθύνες του δυστυχήματος στα Τέμπη θα κυριαρχήσει, δυστυχώς, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Και το “δυστυχώς” αναφέρεται στο μπαλάκι των ευθυνών που αλλάζει χέρια σε χρόνο ντε τε. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε τα πάντα κατά την τετραετία της διακυβέρνησής της, ενώ πριν όλα δούλευαν τέλεια. Από την άλλη, κάποια στελέχη της κυβέρνησης επιδιώκουν να αποδείξουν πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πάει λέγοντας…
Η εντολή Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και επιδιώκει με έργα να διορθώσει τα προβλήματα και να απαλύνει, όσο και όπως μπορεί, τον πόνο των ανθρώπων που επλήγησαν από την τεράστια αυτή εθνική τραγωδία. Ο συμψηφισμός των ευθυνών δεν είναι μέσα στην ατζέντα – και δεν πρέπει να είναι. Οι πολίτες ξέρουν τις “χρόνιες παθήσεις” του κράτους και δεν ενδιαφέρονται καθόλου στην παρούσα φάση για έναν πόλεμο εντυπώσεων και για ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανασύσταση του κράτους σε όλους τους τομείς. Θέλουμε ένα νέο κράτος. Σύγχρονο, ασφαλές, αξιοκρατικό, λειτουργικό. Αυτό και μόνο αυτό είναι η απάντηση στον δικαιολογημένο θυμό που νιώθουν όλοι οι πολίτες. Κανείς δεν θέλει πλέον μια αέναη συζήτηση αναζήτησης ευθυνών που δεν οδηγεί πουθενά.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων θα πρέπει να μπει η καθημερινότητα με ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Και περιλαμβάνει πολλά, τα οποία εξαρτώνται άμεσα από την ανασύσταση του κράτους. Σωστή κατανομή και διαχείριση των κονδυλίων, έλεγχοι και παράδοση έργων στην ώρα τους, αξιοκρατία με τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις.
Η ψηφιοποίηση του κράτους έδωσε μία ανάσα εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να συνεχιστεί απερίσπαστα, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, η χαρτούρα και η ταλαιπωρία των πολιτών. Οι συγκοινωνίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν με σύγχρονα συστήματα, νέο στόλο και επιπλέον δρομολόγια. Γιατί δεν είναι μόνο τα τρένα, είναι και τα παλιά λεωφορεία, και το στρίμωγμα του κόσμου σε αυτά, και άλλα πολλά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, με νέες δομές και εξοπλισμό, αλλά και με προσλήψεις προσωπικού. Διαφθορά, ακρίβεια, εγκληματικότητα είναι επίσης άμεσα ή έμμεσα θέματα καθημερινότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να νιώσουν οι πολίτες ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.
Ένα νέο κράτος. Αυτό θέλουμε…
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος