Με σχετική ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την αγανάκτησή του για την υπ΄αριθμ. πρωτ. ΔΒ4Γ/12768/11.9.2017 εγκύκλιο για τη συνταγογράφηση, την οποία εξέδωσε αιφνιδιαστικά ο ΕΟΠΥΥ, «ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και τα όσα ήδη κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει ο ΙΣΑ».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί αυθαίρετα να αλλάξει τους κανόνες συνταγογράφησης, ζητώντας να απαλειφθεί το πεδίο «σχόλιο», στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να υποδεικνύει το καταλληλότερο κατά την επιστημονική του κρίση φάρμακο, με την εμπορική του ονομασία.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η παράλειψη της εμπορικής ονομασίας στη συνταγή ανοίγει την κερκόπορτα, για να φτάσουν στον ασθενή επικίνδυνα φάρμακα. «Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής και ειδικότερα της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο ΙΣΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον βασικό πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, όπως τονίζεται.
«Η αντικατάσταση ή συνταγογράφηση φαρμάκων από τον φαρμακοποιό μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για τη λήψη της απόφασης από τον καθ’ ύλη αρμόδιο που είναι μόνο ο θεράπων ιατρός σε άτομα που δεν είναι εντεταλμένα για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΙΣΑ, παραθέτοντας και το σχετικό άρθρο 3 παρ. 3 του Νόμου 3418/2005 (ΦΕΚ 287/ Α / 2005) περί Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στη θεραπευτική πράξη και στην επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου για τον ασθενή αποτελεί ποινικό αδίκημα και όποιος προβεί σε μία τέτοια πράξη, θα πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με τον νόμο.
«Είμαστε υπέρ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στον χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι ΔΕΝ τίθεται σε κίνδυνο η Υγεία των πολιτών», δηλώνει ο ΙΣΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της Δημόσιας Υγείας των πολιτών.