Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Tσιόδρας: Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η σχέση αντιφλεγμονωδών και πορείας του covid-19

Tσιόδρας: Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η σχέση αντιφλεγμονωδών και πορείας του covid-19

Κατά την τακτική ενημέρωση σχετικά με τα νέα δεδομένα για τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τα όσα ακούστηκαν σχετικά με τη χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών, η οποία φέρεται να επηρεάζει την πορεία της νόσου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε:

«Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ως παυσίπονα και αντιπυρετικά, με την πρόοδο της νόσου.

Οπωσδήποτε, η άμυνα του του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας.

Είναι  ασφαλέστερη, και μετά από την καθοδήγηση και την οδηγία του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης – τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες, μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο.

Επίσης, ακούστηκε τις τελευταίες δυο μέρες μια συσχέτιση με τα φάρμακα για την πίεση. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς τα ξέρουν και τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης. Ίσως, μάλιστα, να δρουν και προστατευτικά. 

Δεν έχουμε δει επιστημονικά δεδομένα ότι το να χρησιμοποιεί κανείς αντιφλεγμονώδη (που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τον γενικό πληθυσμό) προκαλεί επιδείνωση ή μια χειρότερη πορεία της νόσου».

«Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή και αυτοσυγκράτηση», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, προτρέποντας το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες και να μη σπεύδει να διακόψει αγωγή που παίρνει ήδη για χρόνιο νόσημα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του.

Check Also

Αυτές είναι οι πρώτες 29 χώρες που θα υποδεχτούμε στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες που από …