Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Tι απαντούν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Μάτι

Tι απαντούν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Μάτι

Κοινό δελτίο Τύπου ετοίμασαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στο Μάτι. Το δελτίο αναφέρει τα παρακάτω:

«Ήδη, από την πρώτη ημέρα, έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεργάζονται στενά και έχουν καθημερινή παρουσία στην περιοχή, με κύριους στόχους την προστασία της υγείας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια όλων των δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι βασικοί άξονες των κοινών ενεργειών των Υπουργείων μας αφορούν στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων (επικινδύνων ή μη), ποιότητας πόσιμου νερού, ποιότητας θαλάσσιων υδάτων, υδροφορέα και υπογείων υδάτων, ποιότητας ατμόσφαιρας, επικίνδυνων ρύπων και επικαθίσεων, συνθηκών εργασίας, διαμονής και τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.»

Ειδικότερα, ως προς το Υπουργείο Υγείας, το δελτίο αναφέρει:

«Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας στις επείγουσες απαιτήσεις της κρίσιμης περιόδου που ακολούθησε τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου με έκδοση ανάλογης εγκυκλίου, ενώ παράλληλες δράσεις και ανακοινώσεις ακολούθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ και τη συνεργασία των  Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας.

Ειδικότερα, έκδοση αναλυτικής εγκυκλίου (26/07) σχετικά με τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών και των εργαζομένων στον καθαρισμό και στην  αποκατάσταση του οικοσυστήματος στις πληγείσες περιοχές, με οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Αττικής.

Δημοσιοποίηση αναλυτικών οδηγιών από τις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη και προστασία, που αφορούν στους κατοίκους των περιοχών και εστιάζουν κυρίως στις δράσεις της καθημερινότητας, αμέσως μετά τις πυρκαγιές, όπως έκθεση σε καπνό, υδροληψία και τροφές, καθώς και στη λήψη ατομικών μέσων προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση σε επικίνδυνα υπολείμματα των πυρκαγιών.

Για στήριξη και ενίσχυση των παραπάνω, οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ διαμόρφωσαν δύο κύριους άξονες παρεμβάσεων:

– Ο πρώτος αφορά στη στενή επιδημιολογική διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και στην επιτήρηση της ασφαλούς από υγειονομική άποψη επιστροφής των κατοίκων στις πυρόπληκτες ζώνες, που ενεργοποίησε τη διαδικασία εργαστηριακών ελέγχων δειγμάτων με την άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη  συνδρομή του ΚΕΔΥ. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 108 αναλύσεις πόσιμου ύδατος του δικτύου των πυρόπληκτων Δήμων (μεταξύ αυτών έλεγχος pH, αγωγιμότητας, θολότητας, αλκαλικότητας και νιτρωδών ιόντων). Όλα τα αποτελέσματα βρέθηκαν συμμορφούμενα με την ισχύουσα νομοθεσία περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/2017). 

– Ο δεύτερος αφορά στο πεδίο όπου, με την ευθύνη συντονισμού από το ΕΚΕΠΥ, εξελίσσεται η δεύτερη παρέμβαση, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων, όπου κλιμάκια ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 1ης ΥΠΕ σε συνεργασία με την ομοσπονδία ΑΡΓΩ και τους Γιατρούς του Κόσμου, έχουν εξετάσει έως σήμερα πάνω από 500 άτομα που είχαν ανάγκη ιατρικής ή ψυχολογικής βοήθειας. Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαθέσει δύο ψυχολόγους του, που βρίσκονται καθημερινά στο Κ.Υ. Ραφήνας για τη στήριξη των πληγέντων από το μετατραυματικό σύνδρομο, ενώ δύο μέρες την εβδομάδα, για τον ίδιο λόγο, συνεργάτης του οργανισμού παρέχει υπηρεσίες στην Κινέττα. 

Ειδικά για την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του “Χαμόγελου του Παιδιού” που δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, στο πλαίσιο του λειτουργήματός του, έχει εξετάσει από τις 24 Ιουλίου μέχρι και σήμερα 135 ασθενείς από τις πυρόπληκτες περιοχές, προσφέροντας τα μέγιστα στην ανακούφιση των πληγέντων.

Ταυτόχρονα, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. έχει έρθει σε επαφή με παρόχους τηλεφωνικών υπηρεσιών για τη λειτουργία 24ωρου τηλεφωνικού κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης με δωρεάν χρέωση, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.

Τέλος, παρακολουθεί σε τακτική επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων προκειμένου, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προστασίας προς του κατοίκους και τους εργαζόμενους στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το πρόγραμμα των παραπάνω παρεμβάσεων θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και, για όσο διάστημα χρειαστεί, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς και με την Κοινωνία των Πολιτών, θα βρίσκεται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας με συνεχή ενημέρωση.»

Check Also

Ξεκίνησε η διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων στους εργαζομένους του ΕΣΥ

Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των επαγγελματιών υγείας, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του Εθνικού …