Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / “SOCIABLE”: H ΕLPEN πολεμά την Άνοια

“SOCIABLE”: H ΕLPEN πολεμά την Άνοια

H Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN στήριξε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού εργαλείου για τη νοητική ενδυνάμωση των ατόμων με Ήπια Νοητική Έκπτωση και Άνοια αρχικού σταδίου, με σκοπό την πρόληψη της νόσου. Πρόκειται για μια καινοτόμα εξατομικευμένη υπηρεσία που έχει τη μορφή λογισμικού, λειτουργεί σε περιβάλλον Διαδικτύου (web based software tool) και αναπτύχθηκε από την εταιρεία SingularLogic.

Η Άνοια συνιστά νευροεκφυλιστική νόσο που οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση και απώλεια της νοητικής λειτουργίας, με την εξέλιξή της να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι που ζουν με Άνοια ανέρχονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200.000 – αριθμός που προβλέπεται να υπερβεί τους 600.000 το 2050.

Η ανάπτυξη του SOCIABLE βασίστηκε στα ευρήματα επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία οι πολυδιάστατες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμακευτικών θεραπειών, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της νόσου στα άτομα που βρίσκονται σε προανοϊκό στάδιο. Ο σχεδιασμός του έγινε από επαγγελματίες Υγείας και ειδικούς Πληροφορικής, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία “παιχνιδιών” για την ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών.

Περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, το SOCIABLE στοχεύει στην ενίσχυση της μνήμης, της αντίληψης, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας, του προσανατολισμού, των εκτελεστικών ικανοτήτων, των κατασκευαστικών ικανοτήτων, της προσοχής και της λογικής.

Το SOCIABLE είναι εύκολο στη χρήση ακόμη κι από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το ψηφιακό περιβάλλον. Η διαμόρφωσή του στη χώρα μας αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος (www.sociable.gr), που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της εταιρείας SingularLogic, του Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και άλλων οργανισμών από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του, πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 348 γνωστικά υγιή άτομα. Tα ευρήματά της έδειξαν πως ενισχύει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, όχι μόνο των ατόμων με έκπτωση γνωστικών ικανοτήτων, αλλά και των γνωστικά υγιών ηλικιωμένων.

Το SOCIABLE αποτελεί, επίσης, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και για τον γιατρό, καθώς του προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πρόοδο των ασθενών και να προσαρμόζει το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Τα τελευταία χρόνια και με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, έχουν διαμορφωθεί αρκετές εφαρμογές για την εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι στην αγγλική γλώσσα, καθιστώντας το SOCIABLE την πρώτη διαδραστική με τον γιατρό παρέμβαση για την Άνοια, που είναι στα ελληνικά.

Check Also

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ για την περαιτέρω μετάδοση του SARS-CoV-2 – Ποια μέτρα προτείνει

Στις 9 Ιουλίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε την επιστημονική του ανασκόπηση σχετικά …