Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Sanofi και Principia: Συμφωνία για ανάπτυξη φαρμάκου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Sanofi και Principia: Συμφωνία για ανάπτυξη φαρμάκου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Την πολλά υποσχόμενη ερευνητική από του στόματος θεραπεία της Principia Biopharma Inc. για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) και, δυνητικά, άλλων νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), συμφώνησε να αναπτύξει η Sanofi.

Bάσει της συμφωνίας παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης που υπογράφηκε, η Sanofi θα αναπτύξει τον αναστολέα της τυροσινικής κινάσης του Bruton (BTK) (PRN2246) της Principia, που σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να εισέρχεται στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, διαπερνώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, και να επιδρά στη σηματοδότηση των ανοσοκυττάρων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Στην παρούσα φάση, το PRN2246 βρίσκεται υπό κλινική ανάπτυξη.

«Η συμφωνία μας με την Principia αποτελεί ένα παράδειγμα της στρατηγικής δέσμευσης της Sanofi να ενισχύει την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων στο πεδίο της ΠΣ και των νευρολογικών νόσων», δήλωσε η Rita Balice-Gordon, PhD, Global Head of MS/Neuroscience Therapeutic Research Area της Sanofi. «Συμπληρώνοντας την εσωτερική τεχνογνωσία R&D της εταιρείας μας, οι σχέσεις με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως η συγκεκριμένη συνεργασία, είναι δυνατό να επιταχύνουν την παροχή νέων θεραπειών σε ασθενείς που ζουν με αυτές τις σοβαρές ασθένειες».

«Η Sanofi είναι ο ιδανικός συνεργάτης για το PRN2246. Η συμφωνία επιτρέπει στην Principia να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της τυροσινικής κινάσης του Bruton στη Νευρολογία, εξασφαλίζοντας έναν ισχυρό συνεργάτη για το PRN2246, ενώ η εταιρεία μας θα εστιάσει τους εσωτερικούς πόρους της που ασχολούνται με τον κορυφαίο αναστολέα της τυροσινικής κινάσης του Βruton παράλληλα και σε μία άλλη θεραπευτική κατηγορία. Το PRN2246 είναι ένας ιδιαίτερα δραστικός αναστολέας της τυροσινικής κινάσης του Bruton που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, και για τον οποίο θεωρούμε ότι είναι απολύτως κατάλληλος για τη θεραπεία της ΠΣ και άλλων νευρολογικών διαταραχών», δήλωσε ο Martin Babler, Chief Executive Officer της Principia Biopharma.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Principia θα παραχωρήσει στη Sanofi μία αποκλειστική, παγκόσμια άδεια εκμετάλλευσης που αφορά στην ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του PRN2246. Η Sanofi θα παραχωρήσει στην Principia ως προκαταβολή το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων, με μελλοντική καταβολή ποσού βάσει συγκεκριμένων στόχων που ενδέχεται να αγγίξει τα 765 εκατ. δολάρια, καθώς και δικαιώματα εκμετάλλευσης με βάση τις πωλήσεις προϊόντων.

Η Principia διατηρεί το δικαίωμα να συγχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη Φάσης 3, με αντάλλαγμα είτε αυξημένα δικαιώματα εκμετάλλευσης με βάση τις παγκόσμιες πωλήσεις προϊόντων, είτε τη ρύθμιση επιμερισμού κερδών και ζημιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017, καθώς υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Check Also

Βλέποντας την Πολλαπλή Σκλήρυνση από Μέσα προς τα Έξω

Το 34ο Συνέδριο ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis), που διεξήχθη …