Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πρωτοβάθμια σχέδια

Πρωτοβάθμια σχέδια

Τα σημεία στήριξης του πολιτικού σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ παρουσίασε κατά την ομιλία του στο 7ο Pharma & Health Conference, o αναπληρωτής Γ.Γ., υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, η νέα ΠΦΥ θα στηρίζεται σε αποκεντρωμένες δομές σε επίπεδο κοινότητας, την Τοπική Μονάδα Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας με αναβαθμισμένο ρόλο των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας, σε εγγραφή συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς ανά ομάδα υγείας, στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού φακέλου, στον κοινοτικό-εξωστρεφή προσανατολισμό των υπηρεσιών, στην πρόληψη και  στην  αγωγή υγείας, στην τακτική παρέμβαση του συστήματος ΠΦΥ στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα ΚΑΠΗ, στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, πρόκειται για ένα σύστημα που περιγράφει μία άλλη κουλτούρα στη σχέση πολίτη και υπηρεσιών υγείας, με βασικό σημείο παρέμβασης τις αστικές περιοχές και κεντρικό σύνθημα «η ΠΦΥ να πάει στον πολίτη». Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (εθνικοί πόροι) και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (κοινοτικοί πόροι). «Πόροι που όσο το σύστημα αναπτύσσεται θα μειώνουν την πίεση για δαπάνες προς τα νοσοκομεία και προς τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Check Also

Αποδοχή των μέτρων για τον κορονοϊό μεν, αλλά γενική χαλάρωση μετά την άρση τους, δείχνει έρευνα του ΙΣΑ

Η αποδοχή της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την αναχαίτηση της επιδημίας, η ανάδειξη της αξίας …