Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / PIF: «Η κατάσταση είναι πλέον απειλητική για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα»

PIF: «Η κατάσταση είναι πλέον απειλητική για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα»

Οι δυσθεώρητες επιβαρύνσεις τις οποίες συνεχίζει να επωμίζεται η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία και οι διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback, οδήγησαν το PhRMA Innovation Forum στο να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες του:

«Στην κεντρική παρουσίαση των θέσεων του PhRMA Innovation Forum, είχαμε επισημάνει ότι βασικό μας στόχο αποτελεί το να εγγυόμαστε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας για τους ασθενείς. Δεσμευθήκαμε, μάλιστα, σε ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία… Τονίσαμε, ακόμη, ότι η μεγαλύτερη επένδυση που προσφέρουν οι εταιρείες-μέλη μας στη χώρα είναι τα ίδια τα καινοτόμα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς.

Οι στόχοι μας προφανώς δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Οι εταιρείες-μέλη μας θα συνεχίσουν να διατηρούν τον ίδιο στόχο. Με μία αυτονόητη προϋπόθεση: Θα πρέπει το ίδιο το περιβάλλον κάτω από το οποίο δραστηριοποιούνται να τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες. Να μπορούν να λειτουργούν. Να ενισχύουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, να υποστηρίζουν τη δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς, καθώς και να απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα.

Από το 2013 και κλιμακούμενα, οι επιστροφές σε clawbacks και rebates αυξάνονται συνεχώς, ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται.

Δυστυχώς, σήμερα δεκάδες εταιρείες του τοπικού φαρμακευτικού κλάδου αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές σε clawback και rebate οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τα οικονομικά τους δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη βιώσιμη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά.

Εμείς, αντιθέτως, ως φορέας που εκπροσωπεί τοπικά τη διεθνή καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, με αίσθημα ευθύνης ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι της Πολιτείας.

Ωστόσο, επειδή για εμάς πολύ περισσότερο λόγω υψηλών μεγεθών η κατάσταση είναι οριακή, δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία μας θα συνεχιστεί…

…Καταστούμε σαφές πως η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν επίσης την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς και, επιπλέον, έχουν εκτενώς εξηγηθεί στους αρμοδίους. Επίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να εισαχθεί μια νέα μορφή clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, είναι καταστροφική και απορριπτέα με απόλυτο τρόπο. Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Νέων, αλλά και υπαρχόντων.

Στα πλαίσια αυτά, θα καταθέσουμε εκ νέου και άμεσα τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία. Αφού συζητηθούν, σεβόμενοι τους όρους ενός σοβαρού διαλόγου, στη συνέχεια θα τις δημοσιοποιήσουμε.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ειλικρινή σεβασμό στις ανάγκες των ίδιων των ασθενών. Από πλευράς μας, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες θεραπείες. Και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις προσπάθειες αυτές με κάθε κόστος: Εταιρικό, επιχειρηματικό, προσωπικό.»

Check Also

Τρύφων στην κοπή πίτας ΠΕΦ: «Αν το clawback δεν κατέβει σε λογικά επίπεδα, δεν θα πληρωθεί!»

H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας πραγματοποίησε την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, την εκδήλωση για την κοπή της …