Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / PhRMA Innovation Forum: Ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο

PhRMA Innovation Forum: Ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο

Τη δυσαρέσκειά της σχετικά με την ανεπάρκεια του ψηφισθέντος νόμου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το PhRMA Innovation Forum. Το PIF θεωρεί ότι ο νέος νόμος όχι μόνο δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, αλλά περιέχει και πολλές ασάφειες που δημιουργούν προβληματισμό. Για τον λόγο αυτόν, το PIF καλεί το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο σε σχέση με τον ψηφισθέντα νόμο, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν και οι απόψεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως φορέας εκπροσώπησης των 23 ηγέτιδων εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης, ήδη από τον Δεκέμβριο είχαμε εκφράσει με επιχειρήματα τις ενστάσεις μας αναφορικά με συγκεκριμένα σημεία τού τότε προς συζήτηση Σχεδίου Νόμου. Σήμερα και μετά από την ψήφισή του στη Βουλή, ο νέος νόμος δεν διαμορφώνει ικανό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι θα επιλύσει.  

Αντιθέτως, το νέο πλαίσιο:

  • Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αλλά και υπάρχουσες θεραπείες.
  • Περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία και σκόπιμες ασάφειες που αναιρούν τις καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν.

Συνολικά εμφανίζεται επίμονα ένας μονομερής τρόπος θεώρησης των κρίσιμων ζητημάτων, όπου η καινοτομία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως δαπάνη. Παράλληλα, η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διαιωνίζει τις ιστορικές στρεβλώσεις και επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση.

Για τον λόγο αυτόν, επιμένουμε στην αναγκαιότητα ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο, με στόχο να εξαλειφθούν κάποιες κρίσιμες ανισότητες και προβλήματα.

Προσδοκούμε ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε καταθέσει συνετές και ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή και αδιάλειπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα, αλλά και παλαιότερα φάρμακα.

Η υλοποίηση και η εξειδίκευση του φιλόδοξου πλαισίου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας δεν νοείται να μη λάβει υπ’ όψιν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπως κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Έχοντας επιλέξει το λάθος ανηφορικό δρόμο των επιβαρύνσεων ύψους 1,2 δις για το 2018, φτάνοντας στο σταυροδρόμι της καινοτομίας, η επιλογή της νέας οδού δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδο.»

Check Also

Κι ΕΣΥ στο κόκκινο..

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, …