Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο Οδηγός για τον Διαβήτη ταξιδεύει στα νησιά

Ο Οδηγός για τον Διαβήτη ταξιδεύει στα νησιά

Στις 21 Μαΐου με προορισμό την Κέα ξεκινά η 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης κατά της νόσου του Σακχαρώδους Διαβήτη, από την ΜΚΟ «Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη». Συνολικά 6 νησιά θα επισκεφθεί η εκστρατεία και εκτός από την Κέα, θα βρεθεί στην Κύθνο (22/5), τη Σέριφο (23/5), τη Σίφνο (24/5), την Κίμωλο (25/5) και τη Μήλο (26/5). Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι για τον Διαβήτη και να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε προηγούμενες εκστρατείες αλλά και η διαπίστωση ότι πολλά περιστατικά Διαβήτη στην χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστα, καθιστούν τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας, εξέχουσας σημασίας. Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς από τα 400 εκατομμύρια ασθενείς με Διαβήτη σήμερα στον κόσμο, το 90% έχουν Διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα, o αριθμός των ατόμων με Διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι αγγίζει το 8% – 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Τετάρτη 18 Μαΐου με ομιλητές τους κκ Αντώνη Λέπουρα, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΙASO GENERAL, Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.SRD, Προϊστάμενο Διαιτολογκού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια Νεανικού Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας, Γενική Κλινική «Μητέρα» και τον φοιτητή Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σπύρο Ζαρογιάννη.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 6 νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών ,από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου. 

Όλοι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία μ’ ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του. Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης – Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του κ. Δημοσθενόπουλου.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Check Also

Ο διακεκριμένος Αμερικανός Καθηγητής Dr. William S. Harris μας προσκαλεί σε μια συζήτηση για τα ωμέγα-3

Πραγματικά ανεκτίμητα για την υγεία μας είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αφού η υγεία κάθε …