Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα θέτει τα επίπεδα νατρίου στο κέντρο της πρόγνωσης για την πορεία των ασθενών με COVID-19
Pipette adding fluid to one of several test tubes, medical abstract background.

Έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα θέτει τα επίπεδα νατρίου στο κέντρο της πρόγνωσης για την πορεία των ασθενών με COVID-19

Τα μη φυσιολογικά επίπεδα του νατρίου μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλεψη σχετικά με το ποιοι ασθενείς με COVID-19 θα εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή θα χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επίτιμο αναπληρωτή καθηγητή Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCL, δρ. Πλούταρχο Τζούλη. H νέα αυτή μελέτη, με τίτλο Dysnatremia is a predictor for morbidity and mortality in hospitalized patients with COVID-19″, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ένα από τα κορυφαία περιοδικό στον τομέα της Ενδοκρινολογίας.

«Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ασθενείς που φθάνουν στο νοσοκομείο με COVID-19 και χαμηλά επίπεδα νατρίου, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης ή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής με άλλα μέσα, σε σύγκριση με όσους εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19, αλλά με φυσιολογικό νάτριο», σημειώνει ο δρ. Τζούλης.
Επιπλέον, ο Έλληνας καθηγητής και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου, σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους. «Η μέτρηση του νατρίου μπορεί να πληροφορήσει τους γιατρούς σχετικά με το ποιοι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους ή και θανάτου», τονίζει ο δρ. Τζούλης, προσθέτοντας ότι «τα επίπεδα νατρίου μπορούν να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με το αν ένας ασθενής χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι η μέτρηση των επιπέδων νατρίου διεξάγεται στο πλαίσιο των εξετάσεων αίματος ρουτίνας στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία, αποτελώντας μια εξέταση με χαμηλό κόστος. Αποδεικνύεται ότι τα επίπεδα νατρίου στο αίμα αποτελούν έναν εξαιρετικό προγνωστικό δείκτη και μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς στη λήψη κλινικών αποφάσεων στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Σημειωτέον ότι το νάτριο είναι ένα ζωτικής σημασίας μεταλλικό στοιχείο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του όγκου των υγρών του σώματος, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η μελέτη διεξήχθη σε 488 ενηλίκους με COVID-19 που εισήχθησαν σε δύο νοσοκομεία στο Λονδίνο, το νοσοκομείο του UCL και το νοσοκομείο Whittington, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ εβδομάδων πέρυσι. Οι 277 άνδρες και 211 γυναίκες συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 68 έτη και νοσηλεύθηκαν επί οκτώ ημέρες, κατά μέσο όρο.
Ποσοστό της τάξεως του 32% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα νατρίου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο χρειάστηκαν υποστήριξη της αναπνοής ή και διασωλήνωση, σε σύγκριση με 17,5% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου, αναφέρεται στη μελέτη.
Επίσης, μεταξύ ασθενών με υψηλά επίπεδα νατρίου σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, σχεδόν το 56% τελικώς πέθανε, έναντι ποσοστού 21% των ασθενών στους οποίους τα επίπεδα νατρίου παρέμειναν φυσιολογικά. Πάντως, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου δεν φάνηκε να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, διευκρίνισε ο καθηγητής Τζούλης.

• Υποθεραπευόμενες η υπερνατριαιμία και η υπερνατριαιμία
Σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα νατρίου γίνεται συνήθως ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ενώ οι ασθενείς με χαμηλό νάτριο μπορεί να χρειαστούν επίσης ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ή, αντιθέτως, περιορισμό λήψης υγρών ή και φάρμακα. Ωστόσο, τόσο η υπερνατριαιμία όσο και η υπερνατριαιμία, συχνά υποεκτιμώνται και υποθεραπεύονται, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Η απώλεια υγρών εξαιτίας της διάρροιας, του εμέτου, του ιδρώτα και της μη επαρκούς ενυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα νατρίου. Έτσι, μέσω των ευρημάτων της, η μελέτη θέτει εν αμφιβόλω, σε μεγάλο βαθμό, τη “συντηρητική” τακτική, σε σχέση με τον όγκο και ρυθμό χορήγησης υγρών σε ασθενείς με COVID-19 που έχει ευρύτερα ακολουθηθεί, συνιστώντας εμμέσως μια πιο “επιθετική” ενυδάτωση των ασθενών με COVID-19. Εν κατακλείδι, ο δρ. Τζούλης τόνισε την κρίσιμη ανάγκη αποφυγής της αφυδάτωσης των ασθενών με COVID-19, κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

επιμέλεια Μαρία Λυσάνδρου

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …