Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Kυρίως προληπτικά γίνεται πλέον ο μοριακός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 στα διαγνωστικά κέντρα

Kυρίως προληπτικά γίνεται πλέον ο μοριακός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 στα διαγνωστικά κέντρα

Με αφορμή τη μελέτη που διεξήγαγε το Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Iatrica AE, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναλύθηκαν οι νέες υπηρεσίες του δικτύου Ιatrica, αλλά και θέματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί Βιοπαθολόγοι στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η κα Καλογερά Ελένη, Διευθύντρια Διοίκησης και Ανάπτυξης του Δικτύου Iatrica, ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης των μοριακών τεστ για το νέο κορονοϊό SARS-COV-2 από την έναρξη της πανδημίας.

Μοριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα

Στα ιατρεία του Δικτύου σε όλη την επικράτεια διενεργήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου έως και σήμερα 2.890 μοριακά τεστ, στα οποία το ποσοστό των θετικών δεν ξεπερνούσε το 1,5%.

Τα προαναφερθέντα τεστ πραγματοποιήθηκαν στο συνολό τους σε κατ’ οίκον ραντεβού, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν τα πιο συχνά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και πονόλαιμο, σε ποσοστό περίπου 70%, ενώ το ποσοστό των ασθενών που πραγματοποίησε τον μοριακό έλεγχο χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα ήταν περίπου 30%.

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι, την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, ο μοριακός έλεγχος γινόταν με «εντολή ιατρού» σε ποσοστό 20%, ενώ από τον Ιούνιο έως και σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 80%.

Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε πως, πλέον, ο μοριακός έλεγχος γίνεται για έναν προεγχειρητικό έλεγχο, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, δηλαδή κυρίως προληπτικά, παρά για λόγους διάγνωσης, όπως παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα μικρά διαγνωστικά έχουν «γονατίσει» από τις δυσβάσταχτες επιστροφές των clawback και rebate

Ο Πρόεδρος του δικτύου Iatrica και, επί πολλά συναπτά έτη, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών, κ. Γιώργος Βιδάκης, Ιατρός Βιοπαθολόγος, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπισε το Δίκτυο Iatrica τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καθώς οι ιατροί και τα ιατρεία του δικτύου βρίσκονταν εξαρχής στην πρώτη γραμμή, διενεργώντας λήψεις για τη μοριακή ανίχνευση του νέου ιού. Όπως εξήγησε ο κ. Βιδάκης, οι ιατροί ενημερώθηκαν άμεσα όλοι για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν πιθανό κρούσμα και έγιναν ειδικά σεμινάρια επ’ αυτού.

Επιπρόσθετα, ανέφερε τα προβλήματα του ρατσισμού έναντι των ασθενών και τις φοβίες που αντιμετώπιζαν οι πιθανοί ασθενείς εν έτει 2020. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλές φορές αντιμετώπισε και ο ίδιος πρόβλημα με τους ασθενείς που ήθελαν να εξετασθούν, καθότι η δειγματοληψία έπρεπε να γίνει κατ’ οίκον και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους υπόλοιπους γείτονες. «Μου ζητούσαν να μην ντυθώ με την ειδική στολή έξω από το σπίτι, για να μη με δουν οι γείτονες», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Αυτό μας δείχνει τον φόβο του κόσμου, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης. Ακόμα και οι δικοί μου, όταν γύριζα σπίτι από δειγματοληψίες, μόνο από κλίβανο δεν με περνούσαν», είπε χαριτολογώντας ο κ. Βιδάκης.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να παραλείψει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ελληνική αγορά τα μικροβιολογικά και διαγνωστικά της γειτονιάς, τα τελευταία χρόνια. Τα δυσβάσταχτα clawback και rebate έχουν κυριολεκτικά “γονατίσει”, όπως είπε, πολλά μικρά διαγνωστικά ιατρεία.

«Το clawback που εφαρμόζεται κάθε χρόνο ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα ιατρεία του χώρου της Υγείας», είπε ο κ. Βιδάκης. Τόνισε πως «το clawback είναι ό,τι πιο αναχρονιστικό έχει εφαρμοστεί ποτέ και πως ισοδυναμεί με επιβίωση μόνο των μεγάλων κέντρων». Απόρροια όλων αυτών είναι πως κινδυνεύουν να κλείσουν το 80% των ιατρείων, όπως ανέφερε.

Ερωτώμενος για τη χρηματική βοήθεια που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, απάντησε ότι παρόλο που είχε καταθέσει από νωρίς τα σχετικά έγγραφα, δυστυχώς δεν την έλαβε ποτέ, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Βιδάκης εξήγησε ότι η ΠΦΥ είναι απαραίτητη στη χώρα, καθώς αυτή θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας (νοσοκομεία κ.λπ.). Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται ενίσχυση και οικονομική στήριξη από το κράτος, και σωστές βάσεις συνεργασίας. Και επ’ αυτού θα βοηθούσε σημαντικά η μείωση ή η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης που επιφέρουν clawback και rebate.

Κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και αποτελέσματα από μια μεγάλη μελέτη για τεστ αντισωμάτων που πραγματοποίησε το Δίκτυο, με στόχο να φανεί αν τελικά στην Ελλάδα μπορούμε να «φτιάξουμε» ή όχι ανοσία αγέλης.

Check Also

Αυτο-προστασία του οργανισμού: Τα Τ-λεμφοκύτταρα “θυμούνται” προηγούμενες λοιμώξεις από κορονοϊούς

Μεγάλο μέρος της μελέτης για την ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 έχει επικεντρωθεί …