Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: «Στηρίζουμε τους μικρούς και μεγάλους ήρωες της καρδιάς μας, με την Καρδιά μας»

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: «Στηρίζουμε τους μικρούς και μεγάλους ήρωες της καρδιάς μας, με την Καρδιά μας»

Η Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, εκτός από γιορτή των ερωτευμένων, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Παρόλο που η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες θα είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω της πανδημίας, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να ενημερωθούμε γι’ αυτή τη σημαντική, σπάνια, αλλά ταυτόχρονα συχνή ασθένεια.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 700-900 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Ο όρος «συγγενής» υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία του βρέφους. Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιανδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση της πάθησης με κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα, παρόλο που μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής λόγος δημιουργίας της. Το κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η οποία θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα. Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα μας περίπου 25.000 ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Την ανάγκη στήριξης των εν λόγω πασχόντων ήρθε να καλύψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 από γονείς παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Στα 38 χρόνια λειτουργίας του έχουν βοηθηθεί ουσιαστικά και οικονομικά πάνω από 5.000 παιδιά, μέσω της ενημέρωσης, εμψύχωσης, καθώς και συνεισφοράς σε ιατρικά έξοδα και έξοδα διαμονής σε άπορες ή ανασφάλιστες οικογένειες, κυρίως προερχόμενες από την περιφέρεια.

Εν όψει, λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, «Η Καρδιά του Παιδιού» καλεί όλους να συμμετάσχουν στις δράσεις της, από τις 4 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου, κάνοντας “share” τα σχετικά post και το ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου από τη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/SyllogosKardiaPaidiou, διαδίδοντας με τον τρόπο αυτό τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα και «Στηρίζοντας τους Μικρούς και Μεγάλους Ήρωες της Καρδιάς μας, με την Καρδιά μας». Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της «Καρδιάς του Παιδιού», ώστε να ενημερωθεί για τις δράσεις και το έργο του, στηρίζοντάς το είτε εθελοντικά, είτε κάνοντας δωρεά (https://www.kardiapaidiou.gr/δωρεές-ευχαριστίες/).

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων, «Η Καρδιά του Παιδιού», σε συνεργασία με τα σχετικά με την πάθηση Νοσοκομεία, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα συμβολικό αριθμό δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων για τα μέλη της, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, φέτος ο 7ος καθιερωμένος αγώνας δρόμου για την «Καρδιά του Παιδιού» δεν θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στις 14 Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον Σύλλογο για τη νέα ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Check Also

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Καρκίνου -#Throughourhands

300 – 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο στη χώρα μας Ο …