Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα, λόγω πανδημίας – Τι δείχνει μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα, λόγω πανδημίας – Τι δείχνει μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Ο Covid-19 υποχρέωσε πολλές χώρες και τη χώρα μας να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας. Τα 200.000 άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους, τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις.

Από την αρχή της πανδημίας, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κυκλοφόρησε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης από τα άτομα με άνοια. Σκοπός ήταν να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητές τους, την καλή ψυχολογική κατάσταση και την καθημερινή λειτουργικότητά τους. Αξιοποιήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι παροχής υπηρεσιών και επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια».

Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνουν διεθνείς οργανώσεις Alzheimer, όπως η Alzheimer’s Disease International και η Alzheimer Europe, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισαν τα κράτη και οι κυβερνήσεις ήταν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για τον Covid-19, όπως και για την άνοια.

Μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με άνοια εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, διαπιστώθηκε επίσης ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή.

Την εποχή της πανδημίας Covid-19, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επέκταση των δράσεων του προγράμματος  «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» και στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η Εταιρεία πραγματοποίησε 17535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. Η υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» εξυπηρέτησε κατ’ οίκον πάνω 200 οικογένειες!

Τα άτομα με άνοια, παντού και στη χώρα μας, χρειάζονται άμεσα υποστήριξη, πληροφόρηση και πρακτική βοήθεια. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ζητά τη βοήθεια όλων για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που την έχουν ανάγκη, να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους, ώστε να μη νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι, και να έχουν πρόσβαση στην πληθώρα νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει η Εταιρεία.

Check Also

Προλαμβάνοντας τον κορονοϊό με απλές καθημερινές παρεμβάσεις

Οι ερευνητικές προσπάθειες για την ανεύρεση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 βρίσκονται σε …