Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / H Bayer ευαισθητοποιεί για τα προβλήματα όρασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Τύφλωσης

H Bayer ευαισθητοποιεί για τα προβλήματα όρασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Τύφλωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) είναι μια ετήσια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα για την καλύτερη υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου και αποτελεί πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB). Φέτος πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το “Make Vision Count” (Κάνε την Όραση να Μετρά).

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν τον αστρονομικό αριθμό του 1,35 δισ. περίπου ανθρώπων παγκοσμίως να εμφανίζουν σημαντική απώλεια όρασης – κάτι που μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί, αν ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα θέματα όρασης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης), η Bayer, μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB), υπογραμμίζουν τη σημασία της υγείας των ματιών και την ανάγκη για αύξηση των πόρων και βελτίωση των υποδομών οφθαλμολογικής φροντίδας παγκοσμίως. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξουν οι σχετικές επενδύσεις ή/και ενεργή δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα, 115 εκατομμύρια άνθρωποι θα τυφλωθούν μέχρι το 2050 – τριπλάσιος αριθμός από εκείνον του 2015!

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται για πέμπτη χρονιά και, με κεντρικό μήνυμα το “Make Vision Count”, καλεί την οφθαλμολογική κοινότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας όσων υποφέρουν από προβλήματα όρασης ή/ και τύφλωση, ιδιαίτερα για τα περιστατικά που θα μπορούσαν να προληφθούν.

«Η Bayer έχει αναλάβει μια ουσιαστική δέσμευση για την καταπολέμηση των προβλημάτων που συνδέονται με την όραση ή/και την τύφλωση και είναι δυνατό να προληφθούν… και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματα σε πέντε βασικές αιτίες που οδηγούν σε απώλεια όρασης για πληθυσμούς που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, αλλά και σε ηλικιωμένους. Παρόλο που στην οφθαλμολογία έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, που θα επιτρέψουν σε ακόμα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα όρασης ή αντιμετωπίσιμης τύφλωσης, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης, να βελτιώσουν την όραση τους», δήλωσε ο Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB) και τα μέλη της ανακοίνωσαν, με αφορμή τη σχετική Παγκόσμια Ημέρα, τα πιο πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία σχετικά με την τύφλωση και την απώλεια όρασης, όπως αυτά προέκυψαν από τη μελέτη IAPB Vision Atlas, η οποία αποτυπώνει σε διαδραστικούς χάρτες και infographics τις τελευταίες εκτιμήσεις για την επικράτηση της τύφλωσης και των προβλημάτων όρασης. Παρόλο που τα προβλήματα όρασης έχουν μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν. Τα πλήρη στοιχεία του Atlas Vision υπάρχουν στην ιστοσελίδα του IAPB: http://atlas.iapb.org/

Επιπλέον, η Bayer ενθαρρύνει, για ακόμα μια χρονιά, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης). Στόχος του διαγωνισμού φέτος είναι να αναδείξει τη σημασία της υγείας των ματιών και να απεικονίσει την αξία της όρασης μέσα από τη φωτογραφία. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 16 Οκτωβρίου.

Check Also

EFPIA – ΣΦΕΕ: Η αντίδραση Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας στον κορωνοϊό

Καθώς ο αντίκτυπος της εξάπλωσης του Κορωνοϊού συνεχίζει να γίνεται αισθητός σε ολόκληρο τον πλανήτη, …