Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / H Ελλάδα ουραγός στις κλινικές μελέτες φαρμάκων

H Ελλάδα ουραγός στις κλινικές μελέτες φαρμάκων

Τα υφιστάμενα εμπόδια και αντικίνητρα που είτε καθυστερούν σημαντικά τις διαδικασίες είτε δυσχεραίνουν την υλοποίηση κλινικών μελετών, καθώς και τα τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, αναδείχθηκαν στο 5th Clinical Research Conference (#crc16) που διοργανώνεται από την ETHOS EVENTS, το virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Βusiness.

Είναι ενδεικτικό πως μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4.300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ).

«Για τους Έλληνες ερευνητές οι κλινικές μελέτες σημαίνουν πόρους για ερευνητικό έργο, εξειδίκευση, γνώση και διεθνές κύρος, ενώ για τους ασθενείς σημαίνουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες θεραπείες» ανέφερε σχετικά ο Jim Sage, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum & πρόεδρος Δ/νων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, συμπληρώνοντας πως η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για το σύστημα υγείας – που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη νέων κλινικών μελετών, αύξησε τεκμηριωμένα το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα κατά σχεδόν 1 έτος στην Ελλάδα.

Ο κος Sage επισήμανε, παράλληλα, την αναγκαιότητα αύξησης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Το ποσό που σε ετήσια βάση επενδύεται για έρευνα στην Ευρώπη είναι 31 δις. ευρώ και από αυτό το ποσό η χώρα μας προσελκύει μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του μεγέθους της θα έπρεπε να προσελκύει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε κάτω και από πολύ μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν μειονεκτεί ούτε στο ανθρώπινο δυναμικό ούτε στην ποιότητα των κλινικών μελετών σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, αλλά σε διαδικασίες όπως ο χρόνος εγκρίσεων, η έλλειψη κινήτρων, η χαμηλή θέση της καινοτομίας καθώς επίσης και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα.

Η θέση της καινοτομίας στη χώρα μας, κατά τον κο Sage, φαίνεται κι από τις τιμές των φαρμάκων όπου έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στα πρωτότυπα φάρμακα (53% κάτω από τον Ευρωπαϊκό ΜΟ) και τις ακριβότερες τιμές για τα γενόσημα (σχεδόν 54% πάνω από τον Ευρωπαϊκό ΜΟ). «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση της επενδύσεων για κλινικές μελέτες σε μια χώρα που τιμωρεί την καινοτομία και δεν θα έχει νέα φάρμακα;» διερωτήθηκε σχετικά, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για τα νέα μέτρα στο Φάρμακο που πλήττουν καίρια τη φαρμακευτική καινοτομία σε συνδυασμό με τα διαρκώς αυξανόμενα clawback και rebate, που φέτος θα αγγίξουν περίπου το 1 δις ευρώ.

Χαιρετίζοντας με τη σειρά του, ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας, ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve – Lilly S.A.C.I, επισήμανε την πρόθεση του ΣΦΕΕ – ο οποίος εκπροσωπεί σχεδόν όλα τα κομμάτια του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα – να στηρίξει κάθε προσπάθεια για να γίνουν βήματα στον τομέα των κλινικών μελετών. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε καθημερινά και τακτικά» είπε σχετικά κι αποδοκίμασε την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στο φάρμακο. «Δυστυχώς τα μέτρα κατά της φαρμακευτικής καινοτομίας που έχουν ανακοινωθεί κι ευτυχώς ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν βοηθάνε στην κατεύθυνση που θέλουμε» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κλινική έρευνα δεν είναι ανεξάρτητη απ’ όσα γίνονται στη χώρα και στην αγορά φαρμάκων.

Check Also

Τέλος τα ΜΗΣΥΦΑ για την Bristol Myers Squibb και επικέντρωση στα σοβαρά νοσήματα

Με βάση τη στρατηγική απόφαση της Bristol Myers Squibb (BMS) να σταματήσει τις παγκόσμιες εμπορικές …