Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C εξήγγειλε ο υπουργός

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C εξήγγειλε ο υπουργός

«Η ηπατίτιδα C και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για μια νόσο που εμφανίζεται με τρόπο ασύμμετρο στους οικονομικά αδύναμους, τις μειονότητες, τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους έγκλειστους και ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούμε, προωθώντας την ισότητα και ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου. «Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, δηλ. περίπου 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ). Είναι σαφές ότι η κρίση έχει αυξήσει τη διακινδύνευση και την υγειονομική ανάγκη επομένως απαιτείται να δοθεί πολιτική προτεραιότητα στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και της δημόσιας υγείας η οποία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας καθώς οφελεί με ισότιμο τρόπο τους πολίτες.

Η πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τα συστήματα υγείας με μακροπρόθεσμο, όμως, δημοσιονομικό όφελος.

Στο υπουργείο Υγείας συντασσόμαστε με το όραμα του ΠΟΥ και εκπονούμε ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C το οποίο στηρίζεται σε 7 άξονες:

  • Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους ΧΕΝ (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)
  • Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση
  • Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση
  • Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών
  • Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση
  • Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).
  • Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της πρόσβασης στα νέα φάρμακα, θέλω να επισημάνω ότι στην πρόσφατα αναμορφωθείσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα C πήραν απόλυτη προτεραιότητα και έχουν πραγματοποιηθεί συμβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, τους οποίους και ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πολιτική συνεννόηση και την αποτελεσματική πολιτική υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Check Also

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. Λαμίας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Γενικό …