Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Εκτός λειτουργίας το δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Εκτός λειτουργίας το δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Σαφής είναι, από το 2011 μέχρι σήμερα, η πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» να κρατά κλειστό ή, στην καλύτερη περίπτωση, να καταδικάζει σε υπολειτουργία το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Ένα Κέντρο που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, προνομιούχα και μη, χάρη στην πείρα του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών. Είναι, δε, το μόνο που εδράζεται και λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» αναγκάστηκε να καταφύγει στο Υπουργείο, σε φορείς, στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ με καταγγελίες, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών, ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες, στη δημόσια υγεία, ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις.

Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενώ στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας είχαν δοθεί μόνο 3-4 μέρες χειρουργείων τον μήνα, υπήρξε απόφαση εκ του Νοσοκομείου να σταματήσουν παντελώς τα χειρουργεία καρδιάς, λόγω ανακαίνισης γειτονικών χώρων! Τελικώς, μετά από μεγάλο αγώνα, παραχωρήθηκε τμήμα άλλης εντατικής μονάδας που φιλοξένησε τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά και, έστω πλημμελώς, συνεχίστηκε η λειτουργία του Κέντρου.

Κι ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) ανακαινίστηκε και θα άρχιζε να νοσηλεύει ξανά, επιτέλους, τα καρδιοπαθή παιδιά, προέκυψε το θέμα του κορονοϊού.

Από όλες τις εντατικές μονάδες που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Παίδων, επελέγη η μοναδική στην Ελλάδα ΚΕΜ ως ΜΕΘ-covid, για τη διασωλήνωση περιστατικών που τυχόν θα υπάρξουν, ενώ άλλοι χώροι ορίστηκαν ως χώροι υποδοχής. Κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων μηνών, η ΚΕΜ φιλοξένησε μόνο 5 «ύποπτα» περιστατικά, που όχι μόνο δεν χρειάστηκαν διασωλήνωση, αλλά τελικά ήταν αρνητικά (δηλαδή λειτούργησε απλά ως χώρος υποδοχής). Εξαιτίας, δε, αυτού του γεγονότος, το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από τα νοσοκομεία αναφοράς!

Κι ενώ με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου, εδώ και δύο εβδομάδες, δόθηκε οδηγία να ξεκινήσουν πάλι τα τακτικά χειρουργεία, η Διοίκηση του Παίδων «Η Αγία Σοφία», με πρόσχημα τον κορονοϊό, συνεχίζει να “επιτάσσει” την ΚΕΜ, παρακωλύοντας, για μία ακόμα φορά, την πραγματοποίηση καθετηριασμών και χειρουργείων καρδιάς.

Τα χειρουργεία καρδιάς δεν μπορούν άλλο να περιμένουν! Τα παιδιά μας κινδυνεύουν! Δώστε μας πίσω την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα και διαθέστε τις απαραίτητες μέρες χειρουργείων, πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους! Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της δικαιοσύνης!

Check Also

ΠΙΣ: Εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, προκειμένου να αναδείξει τη …