Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στη Φαρμακευτική Πολιτική

Επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στη Φαρμακευτική Πολιτική

Μονοδιάστατο και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε το στίγμα της ασκούμενης φαρμακευτικής πολιτικής ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, στην «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist. Ο κ. Τρύφων, έκανε λόγο για εξοντωτικές τις τιμές που επιβάλλονται στα παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα και για δυσβάσταχτα μέτρα, όπως είναι αυτά του clawback και του rebate.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η μονομερής διάλυση των τιμών των ήδη οικονομικών Ελληνικών φαρμάκων τα οδηγεί εκτός αγοράς, ευνοεί την υποκατάστασή τους από ακριβά εισαγόμενα και επιβάλει ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές συνθήκες στο σύστημα υγείας.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη, να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί μια νέα φαρμακευτική πολιτική που θα συνδέεται με την ανάγκη της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τον κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας, Ελληνικής και ξένης, στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Το μοντέλο ανάπτυξης

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, στην εισήγησή του μίλησε για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία, το οποίο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς ένας βιομηχανικός κλάδος – αν δεν πληγεί από λάθος πολιτικές και καταστροφικά αντικίνητρα – μπορεί να αναπτυχθεί, δημιουργώντας μεγάλη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και συμβάλλοντας στην αποφυγή του brain drain από ερευνητές υψηλής ειδίκευσης.

Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Δέμος τόνισε πως οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να μετατραπούν από αυστηρά μεταποιητικές βιομηχανίες σε εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης τεχνολογίας και σημείωσε πως, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται ήδη στη φάση του μετασχηματισμού της σε τεχνολογικό φαρμακευτικό κέντρο, το οποίο θα επενδύει στην καινοτομία και θα συμμετέχει σε ερευνητικά έργα. Στόχος της πρέπει να είναι η αυξητική καινοτομία (incremental innovation), καθώς δεν μπορεί να εξαρτάται από την ανακάλυψη νέων μορίων, δηλαδή μια high-risk δραστηριότητα που απαιτεί πολύ δαπανηρή έρευνα.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στο μέλλον, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ,  είναι να μπορέσει να γίνει η Ελλάδα κέντρο ανάπτυξη για επώνυμα γενόσημα φάρμακα και καινοτόμα προϊόντα.

Check Also

ΣΦΕΕ: Οι 7 Πυλώνες Δράσης για ένα αποδοτικό ΕΣΥ και μια αποτελεσματική Φαρμακευτική Πολιτική

Με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου του, ως υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου, ο ΣΦΕΕ ανακοίνωσε τις προτάσεις …