Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Εξορθολογισμός και μέτρα χωρίς…μέτρο και αντίκρυσμα

Εξορθολογισμός και μέτρα χωρίς…μέτρο και αντίκρυσμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο 7ο Pharma & Health Conference, είχε η συζήτηση για το…κλασικό θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και των βεβιασμένων μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, αναφέρθηκε στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη δέσμη 7 σημείων. «Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης, ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση», τόνισε, διευκρινίζοντας πως ορισμένα δεν είναι άμεσα στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, όταν από το 2012 έως πρόσφατα δεν είχε πραγματοποιηθεί κανείς έλεγχος δαπανών, ενώ σήμερα εκκαθαρίζονται στο 100%.  Μάλιστα, όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στις δημόσιες δομές.

«Επειδή πολλά μέτρα δεν λειτούργησαν, σαν από μηχανής θεός ήρθε η εύκολη λύση του clawback κι επειδή λειτούργησε στην υγεία, μπήκε σε όλη τη χώρα, με τη μορφή του κόφτης», τόνισε από τη μεριά του ο Καθηγητής & Διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης, προσθέτοντας πως μια αξιολόγηση υπάρχει όταν ένα φάρμακο μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης.

Check Also

ΠΣΦ: Αδικαιολόγητη η απόφαση ΕΟΠΥΥ για τις φυσικοθεραπείες στα παιδιά της ειδικής αγωγής

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) θεωρεί «άνευ λόγου και αιτίας» την απόφαση του Δ.Σ. του …