Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / COVID-19: Καραντίνα για πάνω από 10 εβδομάδες; – «Ελεύθεροι» όσοι αποδεδειγμένα απέκτησαν ανοσία

COVID-19: Καραντίνα για πάνω από 10 εβδομάδες; – «Ελεύθεροι» όσοι αποδεδειγμένα απέκτησαν ανοσία

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Στην ερώτηση «πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», η κλασική απάντηση είναι «αναλόγως με την εξέλιξη της επιδημίας». «Εγώ να πω ότι σίγουρα μια επιτυχία θα εξαρτηθεί από το πόσο αυτά τα μέτρα θα τηρηθούν σωστά από όλους τους συμπολίτες μας και φυσικά το πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα μέτρα και εάν θα υπάρξει η περίφημη εποχικότητα όσον αφορά τη διασπορά του ιού», λέει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι η άρση των μέτρων αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική, καθώς θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα μέτρα «σε περιοχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην επαρχία Χουμπέι, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κράτησαν περίπου 10-11 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουν διακοπεί», δείχνοντας ότι ενδεχομένως έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας.

«Ελεύθεροι» όσοι απέκτησαν ανοσία – Υπό εξέταση ακόμη τα «γρήγορα τεστ»

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, 42 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση, είναι πόσοι από αυτούς έκαναν επαρκή αντισωματική απάντηση. «Αυτό είναι μέρος ενός πρωτοκόλλου που τρέχουμε αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους, για να διαπιστώσουμε πόσοι από αυτούς έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και έχουν περάσει τη νόσο¨, εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

«Αυτοί που θα έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων, των αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό, η οποία ανοσία με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας.  Δηλαδή στην ιατρική κοινότητα ή κάπου αλλού», συμπληρώνει.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη μία επιφύλαξη στο θέμα των ταχέων τεστ για τον έλεγχο των αντισωμάτων που κυκλοφορούν, καθώς δεν φαίνεται να είναι όλα ακριβή.

«Να δώσω εδώ το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.

Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή και την διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Check Also

Ακμή και μάσκα: Πώς να αποφύγουμε τις εξάρσεις λόγω της συνεχούς χρήσης

Η νέα κανονικότητα της ζωής μας απαιτεί να φοράμε καθημερινά μάσκες και συχνά επί πολλές …