Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / COVID-19: Εφιαλτικά σενάρια με 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα

COVID-19: Εφιαλτικά σενάρια με 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκε πρόσφατα, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε εάν δεν εφαρμοζόταν κανένα μέτρο παγκοσμίως.

«Δεν θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Και συνεχίζει: «Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό, θα σώζονταν περίπου 8.000.000 ζωές.

Βλέπετε λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος ιός, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και περίπου ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική, χρειάζονται διασωλήνωση».

Check Also

Ακμή και μάσκα: Πώς να αποφύγουμε τις εξάρσεις λόγω της συνεχούς χρήσης

Η νέα κανονικότητα της ζωής μας απαιτεί να φοράμε καθημερινά μάσκες και συχνά επί πολλές …