Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / “Ageing” στην Πορταριά, από την Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ)

“Ageing” στην Πορταριά, από την Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ)

Ως ιατρικός όρος, το “Αgeing” αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας. Περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά το “Αgeing” ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης (2017 – 2022) για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων, αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο Σεμινάριο για το “Αgeing”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φθινοπωρινού Επιστημονικού Συμποσίου της ΕΠΕΜΥ, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2017, στην Πορταριά Πηλίου.

Στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίως πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, οι επιβαρύνσεις που παρατηρούνται με την πάροδο της ηλικίας σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τη γήρανση (όπως οι αλλαγές στο δέρμα), σε άλλες λιγότερο (καρκίνος, αλλαγές στο μεταβολικό προφίλ, καρδιαγγειακός κίνδυνος, σεξουαλικές δυσλειτουργίες), ενώ σε άλλες σχεδόν καθόλου (φλεγμονή, αυτοανοσία, διατροφικές ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής ομάδας κ.λπ.).

Εκτός από την ιατρική, το “Αgeing” περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η γήρανση, καθώς και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας και τις κοινωνικές παροχές, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, τονίζοντας πως η Εταιρεία επενδύει στη διεταιρικότητα, στις συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και στη συνεργασία με τις άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες, τις ενώσεις ασθενών και άλλους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή στις δράσεις για το “Αgeing” είναι ελεύθερη σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα.

Για το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζει εκστρατεία, με τίτλο «ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να περιλάβει δράσεις, όπως:

  • Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών υγείας
  • Επιδημιολογική έρευνα
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του πληθυσμού
  • Παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media
  • Συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες
  • Πρωτοβουλίες μαζί με τις ενώσεις/συλλόγους ασθενών
  • Συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία
  • Προτάσεις θεσμικών αλλαγών μέσω της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης

Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας θα δημιουργηθούν κοινές συνεργατικές ομάδες εργασίας, με επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Check Also

Η Roche Hellas βάζει «ένα χεράκι» στην ενημέρωση παιδιών και γονέων για την Αρθρίτιδα

Το enaxeraki.gr είναι η νέα ενημερωτική ιστοσελίδα που έρχεται να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι …