Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 52ο Ετήσιο Συνέδριο της AEPC στην Ελλάδα

52ο Ετήσιο Συνέδριο της AEPC στην Ελλάδα

Το 52ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC) θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών έχει μία παράδοση να ενώνει όχι μόνο τους Παιδοκαρδιολόγους, αλλά και ειδικούς από όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στη φροντίδα ασθενών με συγγενείς καρδιολογικές παθήσεις, από την εμβρυακή ζωή έως την ενηλικίωση.

Το Συνέδριο της AEPC φιλοξενείται στην Ελλάδα ύστερα από 50 χρόνια, με τον αναμενόμενο αριθμό συνέδρων να υπερβαίνει τους 1.300. Οι Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες που συνδιοργανώνουν το Συνέδριο είναι η Ελληνική Εταιρεία Παιδοκαρδιολογίας και η Ομάδα Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων.

Τα ποσοστά προέλευσης των συνέδρων παγκοσμίως είναι από την Ευρώπη 80%, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική 11%, ενώ από Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, το ποσοστό φτάνει το 9%.

Ο κος Γεώργιος Παπαδόπουλος, Παιδοκαρδιολόγος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, δήλωσε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως, το 50% των οποίων χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Τα τέσσερα μεγάλα Καρδιοχειρουργικά Κέντρα, στα οποία τα παιδιά αυτά μπορούν να χειρουργηθούν είναι το Νοσοκομείο «Παίδων», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το «Ιασώ» Παίδων και το Παίδων «Μητέρα».

Σύμφωνα με τον κο Γεώργιο Σαρρή, Παιδοκαρδιοχειρουργό, Συμπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών, καθώς και η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία). Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

Επιπροσθέτως, θα ανακοινωθούν οι νεώτερες εξελίξεις στην καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της με τεχνητές καρδιές και καρδιακές μεταμοσχεύσεις, αλλά και οι υβριδικές επεμβάσεις συνεργασίας επεμβατικών παιδοκαρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών στην αντιμετώπιση σύμπλοκων προβλημάτων.

Θα γίνει παρουσίαση νέων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών, εξελίξεις στους βηματοδότες και στους απινιδωτές στα παιδιά, και θα ανακοινωθούν νέα δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών στα παιδιά και στον προαθλητικό έλεγχο. Θα δοθούν, επιπλέον, επικαιροποιημένα στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση, αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών, δηλαδή των εκ γενετής, καρδιοπαθειών στους ενήλικες. Τέλος, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στην συμβολή της ελληνικής παιδοκαρδιολογικής και παιδοκαρδιοχειρουργικής επιστημονικής κοινότητας.

Όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο κ. Γεώργιος Καλαβρουζιώτης, Χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», είναι απαραίτητο η Πολιτεία να θεσμοθετήσει την Παιδοκαρδιολογία και να ενισχυθούν οι διαθέσιμες παιδοκαρδιολογικές δομές της χώρας, καθώς οι παιδοκαρδιολόγοι και παιδοκαρδιοχειρουργοί της χώρας είναι μεν αρκετοί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ώστε να εξυπηρετηθούν σωστά οι ασθενείς.

Ως προς τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, οι τρεις ομιλητές στη σχετική συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι, υπάρχει μεν η διάθεση συνεργασίας της Ελληνικής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας με την Πολιτεία, ωστόσο δεν θεωρείται δόκιμη η κρατική παρέμβαση σε επιστημονικά θέματα. «Δεν χρειαζόμαστε μια πολιτεία-πατερούλη να ελέγχει την επιστημονική έρευνα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.