Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / 29 νομοί χωρίς ιατροδικαστή

29 νομοί χωρίς ιατροδικαστή

Από τους 51 νομούς της Ελλάδας, μόνο σε 22 υπηρετούν ιατροδικαστές. Αυτό σημαίνει ότι, 29 νομοί δεν έχουν ούτε ένα ιατροδικαστή, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεταφορά των σορών από τον ένα νομό στον άλλο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες αλλά και να επιβαρύνονται οικονομικά. Μάλιστα, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανόντων, που μεταφέρονται από τη μία πόλη στην άλλη για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα ιατροδικαστικά τμήματα ή υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή ένας και μόνος επιστήμονας καλείται να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο το σύνολο των περιστατικών. Όταν αυτός λαμβάνει την κανονική του άδεια ή πρέπει αιτιολογημένα να απουσιάσει, δημιουργούνται προβλήματα και στις περιοχές όπου υπάρχει ιατροδικαστής.

Η μεταφορά των σορών δημιουργεί και άλλα θέματα στην ίδια την διαχείριση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής διερεύνησης, αυτό της αυτοψίας, δεν πραγματοποιείται. Αρκετές φορές έχουμε ως αποτέλεσμα είτε οι ιατροδικαστές που καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό να μην μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, είτε να αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Η μόνη λύση στο συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία, είναι να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατροδικαστικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα των νομών που δεν διαθέτουν καμία θέση ιατροδικαστή και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οργανικές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.

Check Also

Στο Γ.Ν. Σάμου ο Βασίλης Κικίλιας

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποιεί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ο Υπουργός …