Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο: Ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη και η ακράτεια ούρων στο επίκεντρο

24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο: Ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη και η ακράτεια ούρων στο επίκεντρο

Νέα αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση τόσο του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, όσο και βελτιωμένα μέσα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, διαθέτει πλέον στη φαρέτρα της η επιστήμη της Ουρολογίας.

Όλες οι επιστημονικές εξελίξεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών παρουσιάζονται στο 24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο (huacongress2018.gr), το οποίο διεξάγεται στο Athenaeum InterContinental στις 11-14 Οκτωβρίου 2018.

Οι συζητήσεις αφορούν:

  • Τις περιπτώσεις μετάστασης του καρκίνου του προστάτη

Ένας στους επτά άνδρες θα παρουσιάσει καρκίνο στον προστάτη, στον αδένα που αποτελεί τον πιο σημαντικό ρυθμιστή του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Αν και ο ένας στους τρεις καρκίνους του προστάτη δεν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και τα ποσοστά ίασης από τη νόσο σε αρχικό στάδιο ξεπερνούν συνολικά το 95%, ο καρκίνος του προστάτη παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.

Η νόσος μπορεί να κοστίσει τη ζωή όταν καταγραφεί ως «επιθετική» κατά την αρχική διάγνωση και όταν, παρά την αρχική αγωγή, εξελιχθεί και προκαλέσει μεταστάσεις (οστικές, λεμφαδενικές, σπλαγχνικές) μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.

  • Την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου

Στα αρχικά στάδια της νόσου οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές με τον συνεχώς εξελισσόμενο εξοπλισμό θεραπεύουν σε μεγάλο ποσοστό τη νόσο με άριστα αποτελέσματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν προκύψει φάρμακα νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ηρακλής Πούλιας. «Πρόκειται για τα ισχυρά αντιανδρογόνα φάρμακα τα οποία δίνουν μία καλύτερη προοπτική επιβίωσης στον ασθενή», εξηγεί.

  • Την ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Η ακράτεια, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της στο 20-40% του γυναικείου πληθυσμού, επηρεάζει πολύ αρνητικά τις γυναίκες.

Εκδηλώνεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων, είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης ούρων. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που περιορίζει σημαντικά την κοινωνική ζωή τους, επηρεάζει την καθημερινότητά τους, την ποιότητα του ύπνου, τη σεξουαλική ζωή, αλλά και την επαγγελματική τους απόδοση, ενώ το αίσθημα ντροπής έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

  • Την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες

Οι ουρολόγοι τονίζουν ότι είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί ο τύπος της ακράτειας, καθώς η θεραπεία σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι διαφορετική. Η ακράτεια στις γυναίκες εμφανίζεται σε τρεις τύπους: την ακράτεια κατά την προσπάθεια, την επιτακτικού τύπου ακράτεια και τη μικτού τύπου ακράτεια.

Η θεραπεία της ακράτειας κατά την προσπάθεια είναι κυρίως χειρουργική, η θεραπεία της επιτακτικού τύπου ακράτειας είναι κυρίως φαρμακευτική, ενώ στην μικτού τύπου αντιμετωπίζεται πρώτα η πιο ενοχλητική κατάσταση.

Το γεγονός ότι 4 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από κάποιου είδους ακράτεια, λένε οι ειδικοί, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι ίδιες οι γυναίκες, οι οποίες δεν επισκέπτονται εύκολα τον ουρολόγο, είτε επειδή ντρέπονται, είτε επειδή υποτιμούν το πρόβλημα.

«Πρέπει οι γυναίκες να μη διστάζουν να πηγαίνουν στον γιατρό τους, διότι σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να ιαθεί με μια ήπια φαρμακευτική αγωγή, με ένα ελαφρύ χειρουργείο ή ακόμα και με απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής», εξηγεί ο κ. Πούλιας.

Πολύ αποτελεσματική στην αναχαίτιση της σύσπασης της κύστης και την αποτροπή της επιτακτικού τύπου ακράτειας μπορεί να είναι:

  1. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, δηλαδή ο περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.).
  2. Η μέθοδος των ασκήσεων πυελικού εδάφους-επανεκπαίδευσης της κύστης, η οποία επιτυγχάνεται με πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους.
  3. Η φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα υψηλής αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας.
  4. Θεραπείες 2ης γραμμής, με ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και ηλεκτρική νευροδιέγερση. Οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται στις λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες αποτυγχάνουν οι προηγούμενες θεραπείες.

Η διαχείριση της πρόσληψης υγρών, η συχνή κένωση της κύστης και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να φέρουν αποτελέσματα και στην ακράτεια κατά την προσπάθεια. Σ’ αυτό τον τύπο της ακράτειας, όμως, οι επιστήμονες διαθέτουν ένα ακόμη ισχυρό όπλο, αυτό της χειρουργικής θεραπείας.

  • Τη χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας κατά την προσπάθεια

Παλιές και πρόχειρες λύσεις, όπως οι πάνες και τα σλίπ ακράτειας, δεν αποτελούν στις μέρες μας θεμιτές πρακτικές, λένε οι ουρολόγοι. Οι γυναίκες που βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να επηρεάζεται αρνητικά από την ακράτεια κατά την προσπάθεια, δεν πρέπει να διστάζουν να καταφύγουν στο χειρουργείο, εάν το υποδείξει ο ουρολόγος τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει τελειοποιηθεί η μεθοδολογία των χειρουργικών επεμβάσεων και έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υλικών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας να αγγίζουν το 85-90%. Πρόκειται για σχεδόν αναίμακτα χειρουργεία, διάρκειας μισής με μίας ώρας, ενώ η αποκατάσταση της ασθενούς είναι άμεση.

Check Also

Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, …