Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 18o Ετήσιο Συνέδριο “HealthWorld”: Η πολιτική Υγείας στο επίκεντρο των συζητήσεων

18o Ετήσιο Συνέδριο “HealthWorld”: Η πολιτική Υγείας στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Ετήσιου Συνέδριου HealthWorld, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο Atheneum Intercontinental, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής, ιατρικής, ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων και την ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση τόσο του δημόσιου σύστηματος Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τις εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό του ο κ. Σίµος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών, του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, αναφέρθηκε στις προτάσεις που θα καταθέσει η επιτροπή στη νέα κυβέρνηση  σχετικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιακόπουλος τόνισε την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ελληνικά νοσοκομεία.

Τις κεντρικές ομιλίες του κ. Michael Strübin, Director Digital Health, MedTech Europe και της κας Άννας ∆ιαµαντοπούλου, πρ. Επιτρόπου ΕΕ – πρ. Υπουργού και Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθµιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη συντόνισε η κ. Ελπίδα Πάβη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Michael Strübin παρουσίασε τις βασικές μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η κα Άννα ∆ιαµαντοπούλου δήλωσε ότι: «Στη νέα εποχή εποχή της ψηφιακής υγείας πρέπει να ξεπεράσουμε τα δόγματα. Την υγεία πρέπει να την κατανοήσουμε ως ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό και όχι σαν ένα κρατικό αγαθό. Ένα κοινωνικό αγαθό, στην παραγωγή του οποίου πρέπει να συνεργάζεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, και στο οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση, με το ελάχιστο κόστος υψηλής ποιότηταςς υπηρεσιών υγείας».

Στην τέταρτη Ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Ψηφιακή Μεταρρύθµιση στον Τοµέα της Υγείας»,  συντονιστής ήταν ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος Η.∆Ι.ΚΑ. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Michael Strübin, Director Digital Health, MedTech Europe, Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρµακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και Πρόεδρος του Phrma Innovation Forum (PIF), Ευάγγελος Γεωργίου, Πυρηνικός Ιατρός, Οµότιµος Καθηγητής, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής (ΕΙΦ), ∆ιευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Προσοµοίωσης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεράσιµος Λειβαδάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ).

«Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και η στρατηγική εισόδου και εγκατάστασης νέων δεδομένων στη μετάβαση της υγείας στην ψηφιακή εποχή βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα. Οφείλουμε να οραματιστούμε ένα σύστημα υγείας, όπου οι νέες τεχνολογίες θα οδηγούν σε μεγαλύτερη αξία, λιγότερο κόστος, βελτιωμένο κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελεσματικότερη διαχείρηση της πληροφορίας προς όφελος των Ελλήωνν ασθενών και πολιτών. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα και εμπειρία, που η χώρα μας οφείλει χωρίς συμβιβασμούς να ακολουθήσει», ανέφερε ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Ο κ. Prof. Gregory Katz, Chair of Innovation Management & Value in Health, University ParisDescartes Medical School, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε: «Η επιτυχία ή η ποιότητα αντικαθίσταται πλέον από την έννοια της αξίας, η οποία συνίσταται στη βαθμονόμηση εργαλείων και υπηρεσιών, ώστε να έχουμε ουσιαστικά ποιοτικά αποτελέσματα στον κλάδο της υγείας».

Στην πέμπτη  Ενότητα του Συνεδρίου, με τίτλο «Προς µια Νέα Κουλτούρα Υγείας µε Έµφαση στον Χρήστη και τις Επιλογές του», συντονίστρια ήταν η κα Μαίρη Γείτονα, Καθηγήτρια Οικονοµικών της Υγείας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος στο Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής (Το Ποτάµι), Ζ’ Αντιπρόεδρος Βουλής, Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος ∆ιεκδίκησης και Επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Βύρων Kοτζαµάνης, Καθηγητής ∆ηµογραφίας στο Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Εµµανουήλ Παπασάββας, ∆ιοικητής του Νοσοσκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και Νοσοκοµείου «Π. & Α. Κυριακού».

«Η νέα κουλτούρα στην υγεία, με έμφαση στον χρήστη και στις επιλογές του, απαιτεί ένα σύστημα με κανόνες, αλλά και με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Οι βαθμοί ελευθερίας πρέπει να είναι θεσμικοί, και όχι να τους δημιουργεί ο καθένας κατά πώς τον συμφέρει. Και να έχουν γνώμονα το κοινό καλό και όχι το καλό μιας τάξης – ένα σύστημα το οποίο θα είναι user oriented και όχι provider oriented», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης παρουσίασε τους 10 πυλώνες της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

 Η έκτη Ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα «Το Σύστηµα Προµηθειών στον Κλάδο Υγείας: ∆ιαφάνεια και Αποδοτικότητα» και συντονιστής της ήταν ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Αναστασία Μπαλασοπούλου, ∆ιοικήτρια του Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο», Βασίλης Οικονόµου, Βουλευτής και Επικεφαλής Τοµέα Υγείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Σπύρος Γκίκας, Γενικός ∆ιευθυντής Ελλάδας και Κύπρου της GE Healthcare, Γιώργος Παππούς, Εµπειρογνώµων στην Ιατρική Τεχνολογία και Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας και ∆ρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director, Standards & Solutions – GS1 Association Greece

Ο κ. Βασίλης Οικονόµου παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον κλάδο υγείας.

Οι εργασίες του 18ου HealthWorld ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση «Οι Εµπειρίες του Χθες Μαθήµατα για το Αύριο», στην οποία συντονιστές ήταν οι: Μάκης Παπαταξιάρχης και Θεόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου. Συμμετείχαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής (ΚΙΝ.ΑΛ), Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Mάκης Βορίδης, Βουλευτής (Νέα ∆ηµοκρατία), Παναγιώτης Κουρουµπλής, Βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ).

Μεταξύ των τεσσάρων τελευταίων Υπουργών Υγείας, πραγματοποιήθηκε ένας πολύ έντονος και ζωντανός διάλογος, σε σχέση με τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα, τις προσπάθειες που έγιναν για μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις αντιξοότητες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), του PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MEDTECH Europe

Platinum Sponsors: JANSSEN PHARMACEUTICAL | JOHNSON & JOHNSON MEDICAL DEVICES COMPANIES

Gold Sponsors: ASTRA ZENECA | BRISTOL-MYERS SQUIBB | CSL BEHRING HELLAS | GE HEALTHCARE | GILEAD SCIENCES HELLAS | PFIZER HELLAS

Silver Sponsors: ABBOTT LABORATORIES | ABBVIE PHARMACEUTICALS | ALCON LABORATORIES HELLAS | AMGEN HELLAS PHARMACEUTICALS | GENESIS PHARMA | GLAXOSMITHKLINE | MEDTRONIC HELLAS | MSD | ROCHE HELLAS | SANOFI AVENTIS

Bronze Sponsors: MERCK | PHARMASERVE-LILLY | PHILIPS | PIRAEUS INSURANCE AGENCY

Check Also

Πρώτη συζήτηση HealthWorld 2020 Series: Με αφορμή τον COVID-19, σημαντικά τα εμβόλια στη στήριξη του σύγχρονου τρόπου ζωής

«Ο  κόσμος ‘έκλεισε’ από μια ξαφνική πανδημία που ίσως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα με …