Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 14ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: Τα συμπεράσματα

14ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: Τα συμπεράσματα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Παγκρητίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαΐου, στο Σίσι Λασιθίου. Στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με ευθύνη του Φ.Σ. Λασιθίου, έδωσαν δυναμικό «παρών» 363 σύνεδροι.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν, όπως ανακοινώθηκαν από τους προέδρους των τεσσάρων φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης, κ.κ. Κώστα Καλδή (Φ.Σ. Λασιθίου), Ιωάννη Τσικανδηλάκη (Φ.Σ. Ηρακλείου), Κώστα Βαρδιάμπαση (Φ.Σ. Ρεθύμνου) και Μανώλη Κατσαράκη (Φ.Σ. Χανίων) είναι τα παρακάτω:

Οι διαπιστώσεις όλα αυτά τα χρόνια της μεταμνημονιακής εποχής αλλάζουν, οι διαρκείς παρεμβάσεις μεταβάλλουν τους όρους, τα προβλήματα εξελίσσονται και οι δυσκολίες αυξάνουν. Το φαρμακείο αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται ως πυλώνας της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά δυσκολεύεται να επιβιώσει σε ένα μειωμένο κύκλο εργασιών.

Υπάρχει έντονη η αβεβαιότητα στην καθημερινότητα, με συνεχείς δυσκολίες στην πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα, η οποία συναρτάται, μεταξύ άλλων παραγόντων, και με τη ρευστότητα και την πιστότητα. Υπάρχει αγωνία για τη λειτουργία των φαρμακείων σε ένα τοξικό οικονομικό περιβάλλον, με την επιβολή σειράς αναγκαστικών εκπτώσεων, επιστροφών και φόρων που μηδενίζουν το εισόδημα, ενώ υπάρχει αγανάκτηση και σκεπτικισμός για τη μη ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικού συστήματος και των εισφορών.

Ζητούμενα είναι η εξομάλυνση του φαινομένου των ελλειπτικών φαρμάκων, η εκλογίκευση του ωραρίου λειτουργίας, η δυνατότητα παροχής των φαρμάκων υψηλού κόστους, η ορθή τιμολόγηση των προϊόντων ειδικής διατροφής και των αναλωσίμων, η συνεχής εκπαίδευση και η πιστοποίηση, η αξιοποίηση του φαρμακοποιού σε μια σειρά υπηρεσιών και η επίλυση θεσμικών ζητημάτων σχετικά με την ομαλή λειτουργία των φαρμακείων.

Απαιτείται συνεχές έργο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, εκσυγχρονισμός των Φαρμακευτικών Συλλόγων στις νέες απαιτήσεις και περισσότερη συμμετοχή από τους ίδιους τους Φαρμακοποιούς.

Πρέπει να εργαστούμε για να πείσουμε, να λειτουργήσουμε επιστημονικά, ομαδικά και συνολικά, να επεξεργαστούμε ένα βιώσιμο σχέδιο για το μέσο φαρμακείο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και την άμβλυνση των στρεβλώσεων. Να διασφαλίσουμε ένα οικονομικό μοντέλο επιβίωσης και συνεργασιών, με μοχλό τον αυτοματισμό και την καινοτομία, φέρνοντας αλλαγές στα κακώς κείμενα, πιέζοντας για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα δικαιώνουν τον τίτλο: Το φαρμακείο αλλάζει, αλλά «ζει».

Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Μανώλης Κλώντζας, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης, η αναπληρώτρια διευθύντρια στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Μαρία Μωυσάκη, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, που κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, οι βουλευτές Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης και Νικόλαος Ηγουμενίδης. Ακόμη, παρέστησαν μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ, πρόεδροι φαρμακευτικών συλλόγων και εκπρόσωποι εταιρειών.

Στο συνέδριο τιμήθηκε για την αδιάλειπτη προσφορά του στην ανάδειξη του φαρμακευτικού κλάδου, μέσω του πολύπλευρου και διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού έργου του, ο κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Νεχνολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την ανακοίνωση ότι «το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων».

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν ο ΣΥΦΑΚ

Check Also

Επιστημονική εκδήλωση για τις Πρώτες Βοήθειες στο Φαρμακείο από την Olvos Science

Η φαρμακευτική εταιρεία Olvos Science, σε συνεργασία με το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, …