Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / 13η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ

13η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ

Από τις 23 έως 25 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 13η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ), στην Αίγλη Ζαππείου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς.

«Το εκπαιδευτικό βήμα της Ετήσιας Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ αποτελεί πλέον θεσμό στις επιστημονικές δραστηριότητες της Γαστρεντερολογικής-Ηπατολογικής Κοινότητας της χώρας μας, πνευματική παρακαταθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του Ιδρύματος Δημήτρη Καραμανώλη και εκ παραδόσεως περιλαμβάνει στο επιστημονικό της πρόγραμμα θέματα κλινικού ενδιαφέροντος αιχμής για τον Κλινικό Ιατρό και Διατροφολόγο», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα διατροφής, όπως η σημασία των διαιτητικών ινών, η χρήση αλκοόλ, ο ρόλος του καφέ στο πεπτικό, η ευαισθησία στη γλουτένη, ο ρόλος της δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα 3-D εκτυπωμένα τρόφιμα, αλλά και η διατροφή σε ασθενείς με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κίρρωση και ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn).

Επιπλέον, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσέλκυσαν και οι προκλήσεις και εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και C, αλλά και αυτοάνοσων/χολοστατικών ηπατοπαθειών. Ειδικότερα, σχολιάστηκαν διεξοδικά οι επαναστατικές εξελίξεις στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C, αλλά και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Εκρίζωσης της Ηπατίτιδας C, το οποίο υλοποιείται πλέον από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε ιδιαίτερα η σύσταση για έλεγχο για ηπατίτιδα C όλων των ατόμων του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, αλλά και η ανάγκη εμπλοκής στη διάγνωση και θεραπεία περισσότερων ιατρών και σαφώς όλων των γαστρεντερολόγων.

«Η σημαντική προσέλευση, το ενδιαφέρον και η ενεργός συμμετοχή των συνέδρων αποτελούν την κύρια δύναμη και το ισχυρότερο κίνητρο για τη συνέχιση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, η οποία πλέον αποτελεί θεσμό και έχει ‘αγκαλιασθεί’ τόσο από την ιατρική κοινότητα, όσο και γενικότερα από το χώρο της Υγείας και Διατροφής», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α «Λαϊκό» κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Check Also

Παχυσαρκία και COVID-19: Μια «εκρηκτική» σχέση με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Η πανδημία της λοίμωξης COVID-19 εμφανίστηκε σε μια εποχή που η συχνότητα των υπέρβαρων / …