Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 1 και 2 Μαρτίου, στην Αθήνα, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητιατρικής

1 και 2 Μαρτίου, στην Αθήνα, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητιατρικής

Κάρτα υγείας αθλητή, αιφνίδιος θάνατος στους αγωνιστικούς χώρους, προγνωστική γονιδιωματική για αθλητικές επιδόσεις, ρομποτική χειρουργική αντιμετώπισης του «συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών», κρούσματα του θανατηφόρου ιού Η1Ν1 σε αθλητές, διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της «αθλητικής τριάδας» στις αθλήτριες, είναι μερικά από τα θέματα που αφορούν αθλητές και αθλούμενους, και θα αναπτυχθούν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητιατρικής. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Μαρτίου, στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις της αθλητιατρικής επιστήμης και θα έρθουν σε επαφή και συνεργασία γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της Υγείας και του Αθλητισμού.

«Ενημερωμένος επιστήμονας – υγιής αθλητισμός», τόνισε κατά την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α.) Ξενοφών Ρούσσης. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν ανάλογη ανταπόκριση από όλους που ασχολούνται με την Υγεία και τον Αθλητισμό, αφού ο στόχος μας είναι κοινός: η καθιέρωση σε κάθε επίπεδο της Αθλητιατρικής Επιστήμης στην Ελλάδα».

Κάρτα Υγείας Αθλητή

Αναφερόμενος στην Κάρτα Υγείας, την οποία θα πρέπει να έχει απαραίτητα και υποχρεωτικά ο κάθε αθλητής, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, ο πρόεδρος της ΑΘΛΕΤΙΑ είπε ότι, αν και έχει θεσμοθετηθεί από τον Ιούνιο του 2018, εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων καρδιολόγων, ιδιαίτερα στην επαρχία, δόθηκε παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών

Την εμπειρία του για την αντιμετώπιση του «συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών» ή, αλλιώς, κήλη αθλητών, μετέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής του Ohio State University USA, επιστημονικός διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

DNA test

«Έχουμε τη γνώση, αλλά ακόμη δεν έχουμε την εφαρμογή – και θα ήθελα όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον αθλητισμό να σκύψουν πάνω από αυτή τη γνώση, να τη χρησιμοποιήσουν και να φτιάξουν εξατομικευμένα και προσωποποιημένα προπονητικά προγράμματα, τα οποία θα έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν την υγεία του αθλητή και να αυξήσουν τις επιδόσεις του», ανέφερε ο κ. Μάριος Καμπούρης, διευθυντής (κλάδος Γενετικής, τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής) στο Sidra Medicine, Doha, Qatar.

Σημειωτέον ότι στο Συνέδριο θα γίνει ειδική αναφορά στο «τριαδικό σύνδρομο αθλητριών», το οποίο, όπως είπε ο κ. Ρούσσης, αφορά τις διαταραχές στη λήψη τροφής, τις διαταραχές στον έμμηνο κύκλο και τη μειωμένη οστική πυκνότητα.

Οι ομιλητές με πρωτογενές ερευνητικό έργο και διεθνές επιστημονικό κύρος εξασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου, γεγονός που επιτρέπει στην οργανωτική επιτροπή να προσμετρήσει για τους συνέδρους μόρια συνεχιζόμενης επιστημονικής εκπαίδευσης (C.M.E.).

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου είναι:

 • Carlo Massulo, Ιταλός καθηγητής αθλητιατρικής, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στο πένταθλο.
 • Μάριος Καμπούρης, Διευθυντής Κλινικής και Μοριακής Γενετικής του Νοσοκομείου Sidra (Doha – Qatar).
 • Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Πνευμονολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ, Διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
 • Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χειρουργικής Ohio State University, USA, Επιστημονικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.
 • Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Visiting Professor of Medicine Georgetown University (Washington DC – USA).
 • Γεώργιος Βασταρδής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (MISS) Νοσοκομείου Metropolitan General.
 • Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας – Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής.
 • Γιώργος Σάπκας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Γιώργος Γκοδόλιας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επικεφαλής ιατρός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
 • Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης, University of Texas – USA.
 • Παύλος Βαβάσης, Δ/της Υπερβαρικής Καταδυτικής Ιατρικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης.
 • Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος ΤΕΦΑΑ.
 • Γιώργος Ζιώγας, Εργοφυσιολόγος, (M.S.) Pittsburg State University και (Ph.D.) University of Missouri-Columbia των ΗΠΑ.

Στο Συνέδριο, πέραν της παρουσίασης και ενημέρωσης για τις εξελίξεις της Αθλητιατρικής Επιστήμης, θα έρθουν σε επαφή και συνεργασία ιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της Υγείας και του Αθλητισμού (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, προπονητές, αθλητές κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες:

www.athletia.infowww.athlitiatriko2019.gr

Check Also

ΙΣΑ: Επιβεβλημένη η ιατρική γνωμάτευση σε αθλούμενους σε μη αγωνιστικά τμήματα των Σωματείων

Σε συνέχεια ερωτημάτων και επισημάνσεων αθλητικών Σωματείων για την υποχρέωση έκδοσης ιατρικής γνωμάτευσης σε αθλούμενους …