Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ώρα για restart στην Υγεία

Ώρα για restart στην Υγεία

Όπως ήταν λογικό, ο κορονοϊός μονοπώλησε το ενδιαφέρον την χρονιά που πέρασε και θα αποτελέσει, επίσης, προτεραιότητα για μεγάλο μέρος του 2021, μέχρι να εξασφαλιστεί η επιθυμητή ανοσία και να έρθει το τέλος της πανδημίας. Οι συνέπειες της μεγάλης αυτής υγειονομικής κρίσης είναι τεράστιες και θα χρειαστεί να παλέψουμε με αυτές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να «χτιστεί η επιθυμητή ανοσία» και στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Οι μηχανές πρέπει να πάρουν μπρος και, παράλληλα με τους εμβολιασμούς, θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα σχέδια που «πάγωσε» ή ανέτρεψε η πανδημία. Ο τομέας της Υγείας θα είναι δικαιωματικά στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών, καθώς η σημασία του έγινε ξεκάθαρη σε όλους και η αμέλεια που επέδειξαν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος έφτασε στο όριο να αναδειχθεί εγκληματική.

Το restart στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να είναι εντατικό και στοχευμένο. Το νέο ΕΣΥ για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύστημα που να μας κάνει υπερήφανους και, κυρίως, να μας εμπνέει ασφάλεια.

Οι προσλήψεις προσωπικού θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί τα κενά παραμένουν μεγάλα και οι συνταξιοδοτήσεις των υγειονομικών επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι προαναγγελθείσες κτιριακές αναβαθμίσεις των νοσοκομείων πρέπει να προχωρήσουν, όπως και η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, που θα κάνουν το σύστημα υγείας πιο σύγχρονο και ανθρώπινο. Στον στόχο αυτό θα συμβάλει σημαντικά και η συνεχής αξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

Το αγκάθι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους να «ματώνει» κάθε προσπάθεια για βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης, αλλά και της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Και στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να γίνουν πολλά. Ή καλύτερα, θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε φαρμακευτική πολιτική, αποφεύγοντας τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που λειτουργούσαν μονόπλευρα και σπασμωδικά στο κομμάτι αυτό. Οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων θα πρέπει να συνεχιστούν εντατικά, η άμεση πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να επανέλθει «σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Είναι ώρα για δουλειά και υγιείς στόχους.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …