Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Όφελος για τη Δημόσια Υγεία η συσχέτιση ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος – Τι δείχνει η πρώτη ελληνική μελέτη

Όφελος για τη Δημόσια Υγεία η συσχέτιση ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος – Τι δείχνει η πρώτη ελληνική μελέτη

Στις 14 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό η πρώτη μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό που καταγράφει τη συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας, και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2568 ενηλίκων καπνιστών και πρώην καπνιστών, στον νομό Αττικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά, χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο – στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με την ελάττωση των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μη καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν το 2011 φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα θελκτική, καθώς το ποσοστό της συγκεκριμένης ομάδας που κατέφυγε στο άτμισμα είναι μηδαμινό.

«Σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τριπλασιάζει ή τετραπλασιάζει την πιθανότητα οι χρήστες να είναι πρώην καπνιστές, στοιχείο που είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό. Είναι όμως η πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία που καταγράφεται ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν μέχρι 11 φορές υψηλότερη πιθανότητα να έχουν διακόψει το κάπνισμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος στην Ευρώπη».

«Ο μόνος λόγος ύπαρξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, και αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική ή θετική επίπτωσή του στη Δημόσια Υγεία», δήλωσε η Δρ. Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Η μελέτη δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σημαντικό ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κι αυτό αποτελεί όφελος για τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε.

Προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων την ίδιας μελέτης έδειξε ότι το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού στον νομό Αττικής παραμένουν καπνιστές, παρουσιάζεται όμως ελάττωση τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι περίπου το 25% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά, ενώ πάνω από το 35% είτε το χρησιμοποιεί καθημερινά, είτε το χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και πλέον το διέκοψε.

«Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες ισορροπημένης και αντικειμενικής ενημέρωσης των καπνιστών», τόνισε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. «Όπως σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης και των αποτελεσμάτων αυτής στον πληθυσμό είναι καθοριστική για την κατανόηση της πραγματικότητας και την επιλογή των κατάλληλων δράσεων ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων», δήλωσε ο Δρ. Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η συγκεκριμένη μελέτη, σε μεγάλο βαθμό, ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσφέρει την ευκαιρία για πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα», συνέχισε.

Ωστόσο, ερωτώμενος στο τέλος ο Δρ. Φαρσαλινός για το ποιους τρόπους διακοπής θα συνιστούσε ένας ειδικός σε κάποιον καπνιστή που επιθυμεί να σταματήσει το κάπνισμα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ως πρώτη επιλογή θα του πρότεινε να το διακόψει μόνος του χωρίς βοηθήματα, ως δεύτερη να απευθυνθεί σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου θα λάβει ιατρική, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, και ως τρίτη επιλογή το να καταφύγει στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μελέτη: Konstantinos Farsalinos, Georgios Siakas, Konstantinos Poulas, Vassilis Voudris, Kyriakoula Merakou, Anastasia Barbouni. E-cigarette use is strongly associated with recent smoking cessation: an analysis of a representative population sample in Greece. Intern Emerg Med 2019, January 14. doi. 10.1007/s11739-018-02023-x.

Check Also

6o Συνέδριο για τη Μείωση Βλάβης από το Κάπνισμα: Σημαντικό να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην στρατηγική ΤΗR

Το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα …