Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Ψήφιση εξπρές: Οι προβλέψεις του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ

Ψήφιση εξπρές: Οι προβλέψεις του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ

Τέλος οι υπερχρεώσεις από ιδιώτες παρόχους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, βάσει του νέου κανονισμού παροχών (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, ο οποίος φέρεται να καθιερώνει αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και η δημοσιογράφος Δήμητρα Ευθυμιάδου, ο νέος Εθνικός Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) ψηφίζεται από το ΔΣ του Οργανισμού με διαδικασίες-εξπρές την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να αλλάξουν στην πράξη τα όσα προβλέπονται για τον ΕΟΠΥΥ και να «περάσουν» με τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, προβλέπεται διεύρυνση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να υπάρξουν και νέες καλύψεις, όπως με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, ενώ πλέον θα απαιτείται σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από όλους τους παρόχους, προκειμένου να μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Εξαιρούνται μόνο όσοι κλάδοι δεν έχουν προλάβει ακόμη να κάνουν σύμβαση με τον Οργανισμό, όπως οι λογοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές.

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ καλούνται να ψηφίσουν τον νέο κανονισμό μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που τον πήραν στα χέρια τους. Σημειωτέον, δε, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ ετοιμάστηκε από επιτελείο του Υπουργείου Υγείας χωρίς την παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού.

Με τον νέο κανονισμό, οι ιδιώτες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ (γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια κ.λπ.) δεν θα μπορούν να προβούν σε υπερχρεώσεις των ασφαλισμένων (κάτι πολύ συνηθισμένο μέχρι σήμερα), καθώς ο έλεγχος θα είναι συνεχής και σε πραγματικό χρόνο (real time) από μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από αυτά που προβλέπονται, αναφέρει η Δήμητρα Ευθυμιάδου. Μάλιστα, βάσει του νέου ΕΚΠΥ, σε περιπτώσεις παράβασης μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης με παρόχους ακόμη και αζημίως εντός δεκαημέρου, ενώ με βάση και τον ισχύοντα νόμο μπορούν να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Αναλυτικά οι κανόνες

Oι παραβάσεις που θα τιμωρούνται βάσει του νέου κανονισμού είτε με ακύρωση της σύμβασης, είτε με πρόστιμα, περιγράφονται συγκεκριμένα ως εξής:

«ια) Ως “υπερσυνταγογράφηση” νοείται η συνταγογράφηση κατά σύστημα, μεγαλύτερης ποσότητας φαμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, ή μεγαλύτερης διάρκειας θεραπειών, από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη του ασθενή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους κανόνες της θεραπευτικής.

ιβ) Ως “καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων” νοείται η αναγραφή περισσότερων εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων από αυτές που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις, για τη διερεύνηση ή παρακολούθηση μιας νοσηρής κατάστασης, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πιθανή διάγνωση νόσου (ICD10) που θέτει ο θεράπων ιατρός στην γνωμάτευσή του και στο παραπεμπτικό και ορίζεται από τα διαγνωστικά ή θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ιγ) Ως “προκλητή ζήτηση” για τη χορήγηση φαρμάκων, για Σκευάσματα Ειδικής θεραπευτικής Διατροφής, για την παραπομπή για διαγνωστικές εξετάσεις και διαγνωστικές θεραπευτικές ιατρικές πράξεις και άλλα ιατροτεχνολογικά θεραπευτικά μέσα πρόσθετης περίθαλψης, νοείται η ζήτηση που δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτές ανάγκες υγείας του ασθενή.

ιδ) Ως “κατευθυνόμενη συνταγογράφηση” νοείται η συνταγογράφηση φαρμάκων κατά σύστημα, που δεν ακολουθεί τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας και όσα προβλέπονται από το ΠΔ 121/2008 και Ν. 4472/2017 ή η συνταγογράφηση Σκευασμάτων Ειδικής Θεραπευτικής Διατροφής, ή ιατροτεχνολογικών και θεραπευτικών μέσων ή παρακλινικών εξετάσεων ή διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων, χωρίς ιατρική ένδειξη ή χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση του ασθενή.

ιε) Ως “κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών ή παραπεμπτικών ή διαγνωστικών εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων ή φυσικοθεραπειών” νοείται η με κάθε τρόπο υπόδειξη σε δικαιούχους από τον πάροχο υγείας για εκτέλεση συνταγών ή ιατρικών παραπεμπτικών, σε συγκεκριμένα φαρμακεία ή συμβεβλημένους παρόχους πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και η –χωρίς επαρκή τρόπο εξήγησης, όπως η μοναδικότητα στην περιοχή– κατεύθυνση από τον ιατρό ποσοστού άνω του 50% των συνταγών φαρμάκων ή παραπεμπτικών εξετάσεων ή παραπεμπτικών ή παραπεμπτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ή παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας που έχει εκδώσει, σε συγκεκριμένο πάροχο υγείας».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …