Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / «Χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις» λένε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

«Χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις» λένε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σε αδικαιολόγητες και απαράδεκτες περικοπές οφείλεται το πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τους γιατρούς του Οργανισμού, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτό επιτεύχθηκε «με τη διακοπή συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ στις 31/07/2018 και την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων περικοπής αποζημίωσης (rebate και clawback) που εξανεμίζουν το εισόδημα των συμβεβλημένων ιατρών».

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ):

«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατ. για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου:

Μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκ σε 75 εκ, δηλ κατά 35 εκ. Επιβολή κουρεμάτων rebate και clawback της τάξεως άνω των 500 εκατ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των ιατρών που εργάζονται μερικές φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους.

Αυτή η «μαγική» συνταγή ήταν μία από τις αιτίες άρνησης σύναψης νέων συμβάσεων και μαζικής αποχώρησης ιατρών και παρόχων από τις δαγκάνες του μονοπωλιακού κρατικού Οργανισμού. Οι ιατροί εγκατέλειψαν μονοπωλιακές συμβάσεις που είχαν συνάψει το 2012, ενώ και οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής αρνήθηκαν να συμβληθούν, σηματοδοτώντας το στίγμα της παρακμιακής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ πανηγυρίζει το υπουργείο ότι στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν 500.000 επισκέψεις το 2018 σε 500 οικογενειακούς ιατρούς των τοπικών μονάδων, σκόπιμα αποκρύπτει το γεγονός ότι χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών (πολλαπλάσιες επισκέψεις, με μικρότερο κόστος) με απώλεια τουλάχιστον 1.000 ατόμων εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού δυναμικού.

Από τη μία, το ΥΥΚΑ θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα χωρίς «πραγματικό» ιατρικό έργο αλλά μόνο υπηρεσίες «συνταγογράφησης», από την άλλη καλεί τους ίδιους αυτούς «μη χρήσιμους» ιατρούς να συμβληθούν εκ νέου με τις νέες συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’ οίκον επισκέψεις) και την «ελκυστική» αποζημίωση του 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα.

Δυστυχώς όμηρος αυτής της στρεβλής εμμονής του ΥΥΚΑ βρέθηκε οασφαλισμένος, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το υγειονομικό κενό, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ιδιωτική δαπάνη για επισκέψεις στους θεράποντες απολυμένους από τον ΕΟΠΥΥ, ιατρούς του.

Τονίζουμε εμφατικά ότι η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ (σύμφωνα με τους ασφαλισμένους), με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού ανά την επικράτεια, αλλά και με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το δικαστικό μας αγώνα, ζητώντας την επαναφορά των συμβάσεων αυτών και την ενίσχυση των υπηρεσιών ΠΦΥ προς τους πολίτες».

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …