Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / «Φαρμάκι» οι ελλείψεις φαρμάκων

«Φαρμάκι» οι ελλείψεις φαρμάκων

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός… κλασικού αγώνα τένις, με το μπαλάκι των δηλώσεων και των ευθυνών να πηγαίνει από αρμόδιο σε αρμόδιο, χωρίς ωστόσο να έχουμε «νικητή» και μία αντικειμενική «περιγραφή» του αγώνα. Κι αν μιλούσαμε όντως για τένις, τα πράγματα και η διάθεση θα ήταν αλλιώς. Μιλάμε όμως για τις ελλείψεις φαρμάκων, ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι μεν καινούριο, είναι δε σε επικίνδυνη έξαρση αυτή την περίοδο.

Φταίει το υπουργείο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί, η ανισομερής κατανομή των σκευασμάτων, η έλλειψη ελέγχων, η μειωμένη παραγωγή, η οικονομική κρίση, οι παράλληλες εξαγωγές; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα και σίγουρα δεν είναι ένας μόνο από τους παραπάνω πιθανούς «υπαίτιους» που ευθύνεται αποκλειστικά για το πρόβλημα. Άρα φταίνε πολλά και πρέπει να γίνουν άλλα τόσα ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο ζήτημα, που βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος. Και σίγουρα, επίσης, το τρίπτυχο «απαγόρευση των εξαγωγών, εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη επιπλέον μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην ελληνική αγορά» δεν είναι αρκετό. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε ή επανήλθε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο μιλάει για έλλειψη 27 φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες επιπλέον σκευάσματα που «αγνοούνται» από την ελληνική αγορά. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό έχουν επισημάνει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς, με τις παράλληλες εξαγωγές να αυξάνονται την ίδια ώρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση, ενώ οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για ελλιπή ενημέρωση και διασπορά ειδήσεων, αντί επίσημη καταγραφή των ελλείψεων μέσω των ενδεδειγμένων διαδικασιών. Και κάπου στη μέση όλων αυτών βρίσκονται οι ασθενείς που ζητούν να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες.

Δεν μας οδηγεί πουθενά ένας διάλογος τύπου «εσύ φταις, όχι εσύ φταις». Ούτε πρέπει να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Θα πρέπει να δούμε σοβαρά το πρόβλημα, να συνεργαστούμε και να βρούμε, επιτέλους, αυτούς τους αξιόπιστους μηχανισμούς και τα μέτρα που θα θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Μιλάμε για μία «μάχη» για την υγεία» όχι για «πόλεμο εντυπώσεων».

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …