Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Φάρμακο για την κυβέρνηση, φαρμάκι για τους ασθενείς

Φάρμακο για την κυβέρνηση, φαρμάκι για τους ασθενείς

Οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και, ειδικά στο θέμα του φαρμάκου, δείχνουν ξεκάθαρα τον «εθισμό» της στις εύκολες λύσεις. Λεφτά δεν υπάρχουν μεν, αλλά ούτε και διάθεση για δουλειά και μεταρρυθμίσεις, επομένως με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν οι εν λόγω αδυναμίες. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Χτυπώντας κάθε λίγο και λιγάκι το φάρμακο.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι κανείς δεν θα την κατηγορήσει που τα βάζει με τους «κακούς φαρμακοβιομήχανους», με το «κεφάλαιο» και άλλα τέτοια «αριστερά φετίχ», κι έτσι ακολουθεί μια «ό,τι να ‘ναι πολιτική» στον τομέα του φαρμάκου, με στόχο να καλύψει τρύπες, κενά και αδυναμίες. Απανωτές λάθος τιμολογήσεις, συνεχείς πτώσεις τιμών, επιστροφές, υποχρεωτικές εκπτώσεις και, την ίδια ώρα, από ελάχιστες έως μηδενικές μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν κακώς κείμενα που ταλαιπωρούν τον χώρο της υγείας για χρόνια και θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις και όχι μόνο.

Κανείς δεν έχει θελήσει ή καταφέρει να περάσει σε ένα δεύτερο επίπεδο σκέψης και να συνειδητοποιήσει πως με τα μέτρα αυτά δεν θίγονται μόνο οι «κακές φαρμακοβιομηχανίες», αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές, όπως και εκατομμύρια ασθενείς.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως οι αλόγιστες αποφάσεις του υπουργείου θα έχουν κάποια στιγμή τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς. Και η ώρα αυτή έφτασε. Η εταιρεία Roche αποφάσισε να αποσύρει από την ελληνική αγορά ογκολογικό σκεύασμα που συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Το «κερασάκι» που οδήγησε στην απόφαση αυτή είναι η επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 25% που επέβαλε η Πολιτεία για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017. Ο νέος αυτός… μπουναμάς, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα μέτρα που ακολουθούνται στο κομμάτι της τιμολόγησης των φαρμάκων, καθιστά μη βιώσιμη την κυκλοφορία του εν λόγω σκευάσματος στην Ελλάδα.

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η ίδια εταιρεία, μολονότι έχει αναπτύξει ένα ακόμη καινοτόμο σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στη θετική λίστα, ενώ και άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις σκέφτονται να ακολουθήσουν την ίδια οδό, προκαλώντας ένα ντόμινο αποσύρσεων ή μη αφίξεων νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

H Roche δεν θ’ αφήσει τους ασθενείς στην τύχη τους. Θα παρέχει δωρεάν το εν λόγω σκεύασμα, σ’ αυτούς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και όχι μόνο, βρίσκεται στον αέρα κι αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων. Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα στη θεραπεία, οι εταιρείες δικαίωμα δραστηριοποίησης σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και η κυβέρνηση υποχρέωση να βρει τον δρόμο για υγιείς πολιτικές, που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …