Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Υποσχέσεις Ξανθού σε ΟΕΝΓΕ για πληρωμές…

Υποσχέσεις Ξανθού σε ΟΕΝΓΕ για πληρωμές…

Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ και εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων από την περιφέρεια, είχε την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έθεσαν το θέμα της καταβολής των αναδρομικών που έχει ανακοινώσει πρόσφατα η κυβέρνηση, ζήτησαν ενημέρωση για τα προβλήματα απλήρωτων εφημεριών επικουρικών  γιατρών λόγω μη υπογραφής ενταλμάτων από κάποιους παρέδρους του Εκλεκτικού Συνεδρίου και έκαναν ερωτήσεις για θέματα που αφορούν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και τη γενικότερη λειτουργία του ΕΣΥ.

Για το θέμα των αναδρομικών, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν έχει νομική υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό να συμπεριληφθούν και οι γιατροί στη γενικότερη ρύθμιση, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

Αναφορικά με τον χρόνο καταβολής τους, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, θα οριστικοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το ύψος του ποσού που μπορεί να καταβληθεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να καταβληθούν αναδρομικά σε όλους τους γιατρούς που αμείβονται με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (μόνιμους, ειδικευόμενους και επικουρικούς) και ανεξάρτητα από το αν εκείνοι έχουν προσφύγει ή όχι στη δικαιοσύνη για τον  σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφημεριών, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνεται κανονικά η πληρωμή της επίπονης και υπεύθυνης υπερωριακής εργασίας των γιατρών και όπου εμφανίζονται εμπλοκές νομικής φύσεως, το Υπουργείο παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να αναλάβει κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία στο επόμενο διάστημα για να διευθετηθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει σε περιορισμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Αναφορικά, τέλος, με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, ο Υπουργός είπε ότι, εντός του Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν 650 θέσεις μονίμων γιατρών στο σύστημα Υγείας, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη συνολική παρέμβαση της ενίσχυσης του συστήματος με 2.760 μόνιμους γιατρούς, που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Check Also

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου …