Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Υπερσύγχρονο μηχάνημα νεογνικού screening από το ΙΣΝ στο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Υπερσύγχρονο μηχάνημα νεογνικού screening από το ΙΣΝ στο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, εγκαινιάστηκε η λειτουργία του νέου αυτοματοποιημένου μηχανήματος GSP (Genetic Screening Processor), το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Παρόντες ήταν η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Βλασσία Παυλοπούλου, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Πάνος Παπούλιας, Αν. Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ, και κ. Πάνος Βαζαίος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών του ΙΣΝ, καθώς ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) κ. Σταύρος Ντουντουνάκης.

Η δωρεά από το ΙΣΝ ενός νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος νεογνικού screening στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση νοσημάτων, τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα προκαλούν σοβαρές μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού (νοητική υστέρηση κ.ά.). Με την απόκτησή του, πλέον όλα τα νεογέννητα της χώρας μας θα ελέγχονται με ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο στα τρία νοσήματα που περιλαμβάνονται ήδη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών: φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία και υποθυρεοειδισμό.

Ο Υπουργός Υγείας, στην ομιλία του, αφού εξήρε το έργο του ΙΥΠ, ευχαρίστησε στη συνέχεια τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο επενδύει αρκετούς πόρους στηρίζοντας τη Δημόσια Περίθαλψη στη χώρα μας. «Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, πέρα από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική συμβολή του στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού, αναβαθμίζει πλέον τη διαγνωστική του ικανότητα και με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεισφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη σοβαρών κληρονομικών, μεταβολικών νοσημάτων για όλα τα νεογνά της χώρας. Αυτό το νεογνικό screening, το οποίο υλοποιείται εδώ και δεκαετίες, σήμερα διευρύνεται με τρία επιπλέον νοσήματα, δημιουργώντας μια ενισχυμένη ‘ασπίδα προστασίας’ σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του ΙΣΝ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δωρεών, κ. Πάνος Βαζαίος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το ‘Ίδρυμα αποφάσισε να ενισχύσει με τη δωρεά αυτή το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. «Το μηχάνημα γνωρίζουμε ότι θα βοηθήσει μία από τις πιο βασικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου για το καλό χιλιάδων παιδιών. Στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εν λόγω δωρεά συνέβαλαν η δέσμευση, η διάθεση των ανθρώπων του Ινστιτούτου, καθώς και η αγωνία τους να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις, απρόσκοπτα και αθόρυβα, στο σύνολο των παιδιών της χώρας. Η δωρεά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και μέριμνας του Ιδρύματος για την υγεία νεογνών και παιδιών στην Ελλάδα μέσω σειράς πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα Aναμόρφωσης Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας Παίδων και Νεογνών, σε όλη τη χώρα».

Λίγο πριν από την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Ντουντουνάκης παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, το οποίο, από το 1965 (χρονιά της ίδρυσης του από τον αείμνηστο Σπύρο Δοξιάδη) και μέχρι σήμερα, μετρά 53 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην πρόληψη, εκπαίδευση και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε τομείς που αφορούν την Υγεία των Παιδιών.

Ο κ. Ντουντουνάκης ευχαρίστησε, επίσης, το ΙΣΝ, οι άνθρωποι του οποίου έδειξαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξοπλιστεί το Ινστιτούτο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. «Χωρίς τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ήταν αδύνατη η προμήθεια αυτού του μηχανήματος, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έλεγχο όλων των νεογνών της Ελλάδας για διάφορα νοσήματα, με ταυτόχρονη σημαντική εξοικονόμηση των διαθέσιμων πόρων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΥΠ.

Το μηχάνημα GSP (Genetic Screening Processor) είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έχει διασύνδεση με το Πληροφορικό Σύστημα Εργαστηρίων (LIS). Με τη λειτουργία του, σοβαρές ασθένειες (π.χ. η φαινυλκετονουρία, ο συγγενής υποθυρεοειδισμός και η γαλακτοζαιμία, για τις οποίες ελέγχεται υποχρεωτικά το σύνολο των νεογνών της χώρας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών – ΕΠΠΕΝ) θα ανιχνεύονται πλέον με μια απλούστερη και ταχύτερη μέθοδο. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και οι επαναλήψεις.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, σημαντική είναι η προοπτική επέκτασης των δυνατοτήτων του μηχανήματος στη διάγνωση και άλλων γενετικών νόσων, όπως π.χ. η κυστική ίνωση, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και η βιοτινιδάση.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε άρχισε να λειτουργεί το αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας και ανάλυσης αποξηραμένου αίματος GSP στο ΙΥΠ και μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εξεταστεί 350.000 δείγματα και για τα τρία νοσήματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τυγχάνουν επεξεργασίας καθημερινά περισσότερα από 2.000 δείγματα.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …