Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Στην αναμονή έως και 20-25 ημέρες για να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Yπάρχουν, δε, και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου τον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι τραγικές ελλείψεις σκευασμάτων, οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν φάρμακα για όλες σχεδόν τις παθήσεις. Οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους, αναζητώντας το είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είτε και σε άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσω των ομάδων φαρμακοποιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης, συχνές είναι οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό και, παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται, ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους», δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο ΦΣΘ έχει στείλει στον ΕΟΦ, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη και μειωμένη επάρκεια, και πλέον η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος είναι στα χέρια του ΕΟΦ.

Check Also

Ημερίδα Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική: Όσα συζητήθηκαν

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με κεντρικό …