Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το «στοίχημα» της φαρμακευτικής δαπάνης

Το «στοίχημα» της φαρμακευτικής δαπάνης

Η φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα «στοίχημα» που έχει σίγουρα χάσει η παρούσα κυβέρνηση. Και το πρόβλημα είναι πως εδώ δεν μιλάμε για ένα «στοίχημα» μεταξύ φίλων, ένα «ποντάρισμα» που έγινε για πλάκα χωρίς καμία σημαντική συνέπεια. Εδώ μιλάμε για ένα «στοίχημα» που χάθηκε, αφήνοντας πίσω του σημαντικές «ζημιές», τόσο για τους ασθενείς, όσο και για αυτούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου.

Στην αρχή, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αρνούνταν να συνεργαστεί, ακόμη και να συναντήσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Λόγω ιδεολογίας και δυσκολίας στη μετάβαση από τον αντιπολιτευτικό ρόλο στον ηγετικό; Λόγω «κακού πείσματος»; Λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα μόνοι μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι πως χάθηκε αρκετός χρόνος, χάθηκε ο διάλογος, χάθηκε η δυνατότητα συνεργασίας, χάθηκε η ευκαιρία να χαραχθεί μια win to win πολιτική, που θα εξασφάλιζε μια υγιή πορεία.

Ο πανικός από την πίεση των δανειστών, η έλλειψη σχεδίου, χρόνου ή και πολιτικής βούλησης για διαρθρωτικές αλλαγές οδήγησαν τη φαρμακευτική πολιτική σε «επικίνδυνα» μονοπάτια.

Ο υπουργός Υγείας έχει παραδεχτεί ήδη πολλές φορές ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων «φωνάζει» εδώ και πολύ καιρό ότι τα προβλήματα έχουν αγγίξει κόκκινο. Οι ασθενείς από την άλλη, πληρώνουν, υπομένουν, περιμένουν τις αναγκαίες θεραπείες τους.

Την ίδια ώρα οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύουν ότι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θέλει ένα σύνολο στοχευμένων και συντονισμένων ενεργειών και όχι τη λογική των οριζόντιων μέτρων. Ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, αυξημένος αριθμός παραπεμπτικών, κάποιες περίεργες «συνεργασίες» γιατρών, φαρμακοποιών και διαγνωστικών κέντρων, είναι μόνο τα πρώτα συμπεράσματα των τελευταίων ελέγχων που δείχνουν ότι το σύστημα έχει πολλά κενά να καλύψει και πολλές «τρύπες» που πρέπει να κλείσουν για να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώνονται τώρα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ή που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά  θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό. Θα γλιτώναμε χρόνο, χρήμα και περιττά λάθη και θα κερδίζαμε ένα «στοίχημα» που αφορά όλους.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …